Varumärken - inget att att leka med
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
- Allt som har " Folk" i namnet, tillhör det samma koncern?
Exemplen är ju många. Inte bara Folkbladet och Folkpartiet.
Just där finns det veterligen ingen direkt koppling. Men historiskt finns det ett samband mellan Folkets Park, Folkets Hus och en tidning som Folkbladet. Det har funnits fler blad för folket och vi är inte ensamma om namnet. Ibland får vi insändare från Umeå.
Jag brukar skicka dem till Västerbottens Folkblad, som jag tror är den rätta adressaten. Men inte tillhör vi samma koncern, trots att vi delar samma varumärke.
Vi lever i en tid då ord är varumärken. Ord som man kan skydda lagligt och få - köpa - ensamrätt på. Disney köpte till exempel ordet Tarzan och förbjöd en dansk författare att göra musikal av boken om Gummi-Tarzan. Ofta citerad är ju Groucho Marx skriftväxling med Warner Brothers om Casablanca.
Bröderna Marx planerade en film med titeln "En natt i Casablanca".
Givetvis en blinkning till succén med Bogart och Ingrid Bergman. Men Warners ansåg att de ägde rättigheterna till "Casablanca". Groucho svarade att han inte visste att staden Casablanca var Warners egendom. Och gick till motattack:
" Ni har antagligen rätt att använda namnet Warner, men hur är det med Brothers?!
Vi var proffs som bröder långt innan ni blev det?"
Kul. Men varumärken är inte att leka med. I mitt jobb talar jag ibland med experter på varumärken. Det är mest självklarheter. Man ska vårda sitt varumärke. Lika självklart som att man ska var rädd om sitt rykte på bygden.
Just nu talar man en del om att varumärken bryts ned och utarmas. Degenererar heter det på managementslang. Alltså att ett varumärke blir så dominerande att det blir liktydigt med allting inom samma område. Degenerering av varumärken ser vi mycket av nu.
Google är en sökmotor på Internet som blivit så stor att den slagit ut nästan alla konkurrenter. Jag använder själv varumärket som ett verb:
- Du kan väl googla honom, kan jag säga till en reporter.
Men Google jobbar hårt med att få bort just det verbet ur uppslagsverk. Det borde ju annars vara det optimala. Att bli synonym med allting i samma slag. Som om alla i hela världen skulle säga "Folkbladet" när de köper en tidning.
Men så enkelt är det inte. När det är fritt fram för konkurrenterna att använda namnet i sin marknadsföring kan det gå illa. Plötsligt förknippas det inte med kvalitet, utan i värsta fall med fusk och bluff. Strax finns det dåliga sökmotorer som drar Google i vanrykte.
Exemplen är många. Vem tänker idag på nylon, teflon, masonit, termos, eller vaselin som varumärken? De var det från början. Nu kan vi köpa produkterna i alla prisklasser och i alla kvaliteter.
Här i trakten är vi dock det enda Folkbladet. Och om någon vill koppla ihop oss med den vackra Folkparken eller en väl bevarad Folkvagn så må det vara hänt.
Det var bara det jag ville säga.