Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vårt samhälle ses över

Norrköping2004-07-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Regeringen är uppenbart på omprövningshumör. Stora och tunga områden av samhällsförvaltningen har lagts i utredningar för att ses över och eventuellt förnyas. Socialförsäkringarnas framtida knytning till staten, landstingens vara eller icke vara och grundlagarna som styr regeringsbildning och de allmänna valen är exempel på frågor som det skall grunnas på i statliga utredningar under de kommande åren.Enligt vice statsministern Lars Engqvist så är det i stort sett bara kungahuset och monarkin som slipper översyn och utredning under den här perioden av intensiv omprövning av de statsbärande institutionerna i samhället.
Regeringen kan i och för sig ha många skilda syften och motiv för alla dessa utredningar och översyner. Statsråden och den socialdemokratiska partiledningen har nu möjligheten att hänvisa till pågående utredningar när de får besvärliga frågor om t ex sjukförsäkringens kostnader, sjukvårdens organisation och det låga valdeltagandet i EU-valet. I regerandets ädla konst är sådana hänvisningsmöjligheter en av hörnstenarna.När ett område av samhället och/eller ett besvärligt problem blir föremål för en statlig utredning så behöver det således inte alltid vara ett tecken på regeringens stora intresse för det aktuella spörsmålet. Utredningslusten kan faktiskt lika gärna styras av ett politiskt motiverat ointresse&
Flera av de sakfrågor som nu utreds tillhör dock på många sätt socialdemokratins kärnverksamheter. Intresset för att verkligen åstadkomma förändringar och förbättringar är därför både stort och reellt. Sjukvården och socialförsäkringarna måste fungera bra och effektivt om socialdemokraterna skall hävda sig väl i de val som kommer 2006. Därför finns det starka skäl att nogsamt följa vad som händer inom regeringens "utredningsindustri" framöver.
Läs mer om