Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vart går pengarna?

Vi tror på att förbättra villkoren för företagande, inte på bidrag. Vi tror på generella insatser för företagande, inte riktade mot vissa grupper.

Norrköping2011-05-17 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje år satsar regeringen 500 miljoner kronor på företagande. Pengar som bland annat går till Almi, Vinnova, Tillväxtverket, Innovationsbron, Connect, IFS, Coompanion och NyföretagarCentrum för att bara nämna några.

Syftet är att dessa skattepengar ska bidra till skatteinbringande företag.

Tyvärr är resultatet nedslående. När vi exempelvis tittar på den statliga FBA rapporten från 2008 är det få satsningar som genererar livsdugliga företag. Tre år senare har fortfarande mycket lite hänt.

Det som kanske är mest uppseende väckande är att den aktör som får minst bidrag levererar det bästa resultatet. Stiftelsen NyföretagarCentrum finns idag i 200 kommuner och hjälper årligen 10 000 företag att komma till världen. Så många som 99 procent av dessa överlever sina tre första år. Enbart dessa företag generar årligen skatteintäkter motsvarande sex miljarder kronor.

För det första är en av hemligheterna bakom just NyföretagarCentrums framgång att de har riktiga företagare av kött och blod som rådgivare till nystartade företag. Endast en aktiv företagare som själv byggt upp ett företag kan dela med sig av sina misstag och framgångar. De är de enda som verkligen förstår vad det innebär att vara företagare. Experter och förebilder är bra men det räcker inte.

Det andra är att man i många statliga satsningar gör skillnad på företagare och företagare. Det som brukar kallas för riktade insatser. Våra undersökningar bland småföretagare visar att det inte finns så stora skillnader mellan, kön, etnicitet, ålder eller bostadsort. Istället vill i stort sett samtliga företagare se generella lättnader som sänkt arbetsgivaravgift. Riktade insatser verkar inte ge resultat varken bland nya företagare eller mer etablerade. Genom att göra det attraktivare att vara företagare ökar företagandet i alla grupper, även kvinnor, nysvenskar, unga etc.

För det tredje har fokuset på innovationer och innovationsföretag nästan blivit ett mantra hos politiker och tjänstemän. Innovationer är självklart oerhört viktigt för Sverige och Sveriges utveckling. Men det startas tyvärr inga medelstora företag. För de flesta företag handlar det först om att komma igång och få affärerna att gå runt innan man kan satsa på innovation och utveckling.

FöretagarFörbundet efterlyser nu ett nytt grepp med högre krav på verklighetsanpassade och verkningsfulla satsningar på företagande. Vi tror på att förbättra villkoren för företagande, inte på bidrag. Vi tror på generella insatser för företagande, inte riktade mot vissa grupper. Vi tror på rak kunskapsöverföring från företagare till företagare. På så sätt ser vi till att få fler livskraftiga företag. Företag som bygger samhället, anställer, produktutvecklar och som bidrar med starka intäkter till statskassan.

Läs mer om