Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vår attraktionskraft avgör vår framtid

Foto: Charles Dharapak

Norrköping2011-07-01 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vem hör framtiden till? Mitt svar är att den tillhör den som har förmågan att attrahera människor. Det mest avgörande för kommuners, regioners och länders fortlevnad och utveckling är förmågan att just attrahera folk.

Visst har migration sina utmaningar. Men det positiva uppväger. Både vad gäller enskilda människors förmåga att hitta ett nytt liv på en ny plats, svensk öppenhet och integrationens kraft.

Nyligen besökte Barack Obama gränsen mellan USA och Mexiko. Han talade om att invandring inte bara är rätt, utan också smart. Enligt honom krävs en reformering av USA:s invandringssystem för att se till så att det "inte längre finns en massiv underjordsekonomi som exploaterar billig arbetskraft och därmed drar ned lönerna för alla andra". Han framhöll migrationens betydelse för att skapa jobb och bidra till skattebasen. Något varje land behöver.

Republikanerna motsätter sig Obamas progressiva syn på invandring. Istället för att öppna USA vill de göra det svårare för människor att flytta dit. Det påminner om den främlingsrädsla som nu sveper över Europa. Därmed är Obamas ord än viktigare. Vi i S kan lära av honom.

Förutom att en generös flyktingpolitik och öppnare gränser ligger i linje med våra grundvärderingar, handlar det om att dra nytta av invandring.

I våra grannländer ser vi hur främlingsfientliga partier kommer in i parlament och påverkar politiken negativt. När regeringen och Miljöpartiet kom överens om migrationspolitiken i mars var det därför bra: Sverige blev enda land i EU som fått en mer generös migrationspolitik efter ett främlingsfientligt partis inträde i parlamentet. Det kan båda gott. Men här måste arbetarrörelsen bli en drivande kraft. Det handlar om tre utmaningar:

n Hur kan vi upprätthålla eller öka Sveriges, och Europas, attraktionskraft, så att fler vill komma hit?

n Hur kan vi förenkla folks rörlighet, så att de som vill komma hit kan det?

n Hur kan vi göra så att de som kommer hit, snabbare blir del av samhället?

Svaren står bland annat att finna i:

1. Att Sverige förblir känt som ett öppet och välkomnande land.

2. En fortsatt modern, öppen arbetskraftsinvandring. Kanske är det dags att S lägger bort kravet på arbetsmarknadsprövning.

3. Att arbetskraftsinvandring i grunden är positivt, och att problem som uppstår måste lösas. LO och TCO bör komma överens om konkreta förslag på hur problem kan hanteras. TCO har redan fört fram flera, till exempel att stärka arbetserbjudandets rättsliga ställning.

Utifrån det skulle en bred överenskommelse om migrationspolitiken kunna nås med arbetarrörelsen som aktiv part. Men då måste vi alliera oss med Obama när han säger: "Immigration is not just the right thing to do. It’s smart for our economy." Han vet att framtiden hör till den som kan attrahera människor.

Läs mer om