Valet kommer att handla om skatter
Marita Ulvskog är förstanamn på S-listan i EU-valet. Hon kritiseras för att hon i Agenda talade om ”människohandel” i samband med att hon visade en annons för företaget som uppmanar kunderna att ”hyra en lett”.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men det är solklart så att ”lett” likaväl som ”polska hantverkare” är kodord för billigare arbetskraft. Och det är inte juste. Varje land på Europas inre marknad har sina egna kostnads- och lönelägen. Som jag ser det ska människor ha fritt tillträde till arbete i hela Europa. Men det är inte rimligt att snedvrida konkurrensen genom att människor från länder med lägre lönelägen arbetar för lägre löner i länder med dyrare kostnadslägen.
Vissa företag och människor kommer alltid att försöka exploatera skillnader mellan olika länder. Smuggling av begärliga varor som sprit och cigaretter är klassiska exempel. Skillnader i lönelägen och sociala villkor mellan EU: s länder öppnar upp för ett slags smuggling av arbetskraft. Steg för steg kommer skillnaderna mellan länderna att minska. Utrymmet och intresset för smuggling av arbetskraft kommer därmed också att minska. Fram till dess blir det strider och konflikter på det här området. Det är ofrånkomligt. ”Människohandel” är det dock inte fråga om.
Mona Sahlin fick en hel del frågor om skatter i intervjun med Ekots Tomas Ramberg. Skattefrågan är tung och torde bli ett huvudspår i nästa års valrörelse. Den borgerliga regeringens strategi är tydlig. Skatterna har sänkts rejält för människor i normala inkomstlägen. Samtidigt har skatterna höjts för arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer. Alliansens politik står och faller med ett fortsatt högt deltagande i arbetslivet. Människor som har arbete och hyfsade inkomster har fått lägre skatt, räntorna har sjunkit ordentligt och folk har mer egna pengar att föra sig med. Hur kommer alla dessa människor, som faktiskt har fått en bättre privatekonomi med alliansen, att ställa sig till oppositionens förslag om vissa skattehöjningar? Kommer de att tycka att det är OK för välfärdens skull? Eller kommer de att protestera mot att de får avstå pengar till ”bidrag åt folk som inte jobbar”?
Förmodligen kommer valet 2010 att avgöras av dessa människors enskilda beslut. Socialdemokraterna måste manövrera försiktigt. Mona Sahlin var i och för sig uppriktigt tydlig med att det kommer att bli ”vissa” skattehöjningar vid ett regeringsskifte. Hon och partnerpartierna V och MP kommer i ”god tid för nästa val” att presentera hur alternativet ser ut. Något annat går heller inte att säga i nuläget. Vi vet inte om ekonomin är på väg fortsatt neråt. Första kvartalet i år minskade ekonomin med 6. 5 procent. Får vi liknande siffror även nästa kvartal kommer de politiska förutsättningarna att ändras dramatiskt.
EU-valet avslutas nästa söndag. Mona Sahlin avstod klokt nog från att sätta några fasta procentmål för när ett socialdemokratiskt valresultat ska betraktas som godkänt för S och för partiledaren. ”Bättre än förra EU-valet”, är vad som gäller sa Sahlin. Och det får vi väl innerligt hoppas att det blir.