Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våldet kunde inte stoppa valet i Irak

Uppemot 60 procent av de irakiska väljarna trotsade våldet och terrorn under gårdagens historiska val. Trots att ett antal självmordsattacker riktades mot vallokaler på olika platser i Irak så lyckades irakierna att genomföra ett val med ett så högt valdeltagande att dess resultat otvetydigt är legitimt.

Köerna ringlade långa i Bagdad när invånarna för första gången gick till val. Trots försöken att stoppa valet med våld så tros ungefär 60 procent av befolkningen ha utnyttjat sin rösträtt. 
FOTO: SCANPIX

Köerna ringlade långa i Bagdad när invånarna för första gången gick till val. Trots försöken att stoppa valet med våld så tros ungefär 60 procent av befolkningen ha utnyttjat sin rösträtt. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2005-01-31 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ur valurnornas resultat stiger så småningom fram en provisorisk nationalförsamling som skall styra landet fram till ett ordinarie val som kommer att genomföras vid nästa årsskifte.
Nationalförsamlingens viktigaste och extremt svåra uppgift blir att förhandla fram en författning för det nya Irak.
Landets nya konstitution måste nämligen accepteras av såväl traditionella politiska partier som av Iraks dominerande etniska och religiösa grupper. Nationalförsamlingens arbete kommer dessutom att omgärdas av fortsatta och blodiga attacker från antidemokratiska grupperingar och terrorister.
Kurderna och Shiamuslimerna har förtryckts och förföljts särskilt hårt under Saddams diktatur och inom dessa grupper finns självklart stora förhoppningar på framtiden och även stora doser av uppdämd revanschlusta.
Minst en tredjedel av nationalförsamlingens ledamöter kommer att vara kvinnor. Alla partier som ville ställa upp i valet var tvingade att varva sina vallistor på ett sådant sätt att kvinnorepresentationen blir som lägst 33 procent

<B>Utöver jämställdhetsaspekten anser många bedömare att den relativt höga andelen kvinnor i parlamentet kommer att vara betydelsefull för att begränsa utrymmet för religiösa fundamentalister inom politiken.</B>

Kvinnors rättigheter tillhör de delar av de mänskliga rättigheterna som ofta undertrycks av religiösa ledare. Därför finns det anledning att fästa särskilt höga förväntningar på de nya kvinnliga politikerna i Irak.
En spirande demokratisk utveckling i Irak behöver närkontakt med de mänskliga rättigheterna för att ha några rimliga chanser att bli framgångsrik och långlivad.