Miljöpartiet har lämnat in en motion till landstingsfullmäktige där vi föreslår att ett vårdprogram för våldsutsatta kvinnor utarbetas. Vården i Östergötland har inte i dagsläget tillräckliga förutsättningar för att kunna identifiera, bemöta och omhänderta kvinnor som utsatts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld i nära relationer. Landstingets beredskap måste här markant förbättras.
Enligt WHO är våld en av de främsta orsakerna till kvinnors ohälsa. Studier visar att ångest och depression är upp till fyra gånger vanligare hos våldsutsatta kvinnor jämfört med andra och mer än dubbelt så vanligt med kroniska smärttillstånd. Särskilt utsatta för våld i nära relationer är kvinnor med psykiska funktionshinder eller med missbruk.
Även om vi i Sverige har kommit en bit på väg i att bekämpa våldet är det fortfarande så vanligt förekommande att det utgör ett folkhälsoproblem. Att utsättas regelbundet för fysiskt, psykiskt och/eller sexuellt våld har en djup påverkan på hälsan och begränsar livsutrymmet.
Enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) dödas i genomsnitt 17 kvinnor varje år i Sverige av den man hon har eller har haft en nära relation till.
Det är vanligt att våldsutsatta kvinnor söker vård upprepade gånger inom olika delar av vården, både för akuta skador och kroniska symtom, utan att den bakomliggande orsaken kommer fram.
Forskning visar att många kvinnor har större förtroende för sjukvården än för andra hjälpinsatser. Det ger hälso- och sjukvården en unik möjlighet att avslöja våld mot kvinnor och att göra en kanske livsavgörande skillnad. Men det förutsätter att vården har mod och kompetens att ställa de rätta frågorna och att det finns en utarbetad handlingsplan att agera utifrån.
Genom att ställa konkreta frågor om våld kan vårdpersonalen bidra till att bryta våldsspiralen.
Såväl svensk som internationell forskning visar att majoriteten kvinnor är positiva till att få sådana frågor ställda till sig. Får alla samma fråga blir det mindre laddat och den som inte själv är utsatt får upp ögonen för att problemet finns och är vanligt förekommande.
Miljöpartiet de Gröna menar att Landstinget i Östergötland måste ta ett större ansvar än idag och i större omfattning än hittills se till att vårdpersonalen inom olika delar av vården har utbildning om våld i nära relationer för bemötande och omhändertagande av kvinnor som misshandlats eller våldtagits. Den som utsätts måste få stöd och hjälp för att förändra sin situation och bearbeta sina upplevelser. Ingen ska behöva leva med våld och förtryck!