Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Våga använda IT för medborgarinflytande

Foto:

Norrköping2001-04-02 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
IT är här för att stanna, halleluja. Sekundsnabbt kan vem som helst meddela vad som helst till någon på andra sidan jordklotet. Jaha, vad är det med det då, säger du kanske. Det innebär väl bara att aktieklipparna kan göra ännu snabbare och smartare klipp. De rika kan bli rikare och de fattiga fattigare med ökad hastighet. Inte längre bara i pengar räknat, utan också när det gäller information.
Information som ger kunskap som bekant ger makt som i sin tur är intimt förknippat med pengar det med. Var du än släpper slantarna så rullar de åt samma håll. Med eller utan IT.

Det stämmer förvisso att när det gäller ny teknik, liksom allt annat, håller sig vissa framme för att göra business av det nya. Men måste det bara vara så? Finns det inget sätt att se till att den nya informationsteknologin också kommer folket till del? Den kan faktiskt användas för demokratiska syften också. Då menar jag inte bara för att lägga ut torra kommunala protokoll med redan beslutade ärenden på hemsidan, det som många verkar tycka är tillräckligt för att lätta samvetet i frågan.

Det finns faktiskt några goda exempel på hur man använt ny teknik för att öka inflytandet på gräsrotsnivå. I en stadsdel med låg status i Malmö har man jobbat för ökat boendeinflytande en tid. Även om man är precis i början av sitt projekt har det redan skapats spontana konferenser på nätet, ett kulturnätverk och ett nätverk för miljön i området. Där kläcker de boende idéer och diskuterar förslag som sedan förs fram till bostadsbolagen och de lokala politikerna.

Samenet har funnits längre. Det är ett medborgarnät för de minst 85 000 samer som finns. Geografiskt är de spridda över Sverige, Norge, Finland och Ryssland, men kulturellt är de alltså sammanlänkade i cyberspace via sitt nät.
Även om många av konferenserna där handlar om samåkning, kontaktannonsering och köp och sälj, är det ändå ett forum för att också göra sin röst hörd och driva politiska frågor. Inför varje sameting har man en konferens för vilka frågor som ska upp, där alla anslutna samer är fria att lyfta det just han eller hon tycker är viktigt.

I finska Karelen anses deras medborgarnät vara det som väckt nytt liv i den döende landsbygden. Det har skapat nya arbetstillfällen och företag.
Genom att låta arbetslösa lära sig tekniken kunde de sedan åka runt och installera medborgarnätet hemma hos grannarna. På ett par år har nätet blivit vida känt och spritt. En tredjedel av invånarna i Karelen är uppkopplade och det har blivit en del av vardagen för dem att gå in och kika om det hänt nåt nytt.
Opinionsundersökningar genomförs inför viktiga politiska beslut och det senaste valresultatet gav klart utslag till fördel för de partier som var aktiva på nätet och skötte kommunikationen med medborgarna där väl.

Det går inte att kopiera andras idéer och färdiga lösningar. Men nog borde fler våga pröva de möjligheter till medborgarinflytande som ny teknik öppnar. Exempelvis genom opinionsundersökningar inför viktiga beslut som alternativ till protokoll som redan är för sent att påverka. Också röstning via nätet bör prövas, det görs förresten i dagarna i ett kårval.
Det skulle sannolikt öka valdeltagandet eftersom det torde ta emot mer att leta upp sin vallokal än att klicka på musknappen. Särskilt om man redan har vanan inne att besöka medborgarnätet. Är man ändå inne för att kolla sin e-post, läser man kanske också aktuell information om vad som händer i kommunen, bildar sig en uppfattning och så vips hör man till dem som tar aktiv del i samhället.

Det finns alltid invändningar som hur ska det gå för pensionärerna och de som inte har råd med egna datorer. Inga metoder för ökat inflytande är perfekta, det tenderar alltid vara den välmående medelsålders medelklassen som nyttjar dem mest. Men just därför borde det väl kännas angeläget att ha så många olika kanaler som möjligt, och så länge inte alla har tillgång till det nya ska de vanliga vägarna förstås finnas kvar.
Dessutom tror jag att just IT har större möjligheter att nå åtminstone yngre generationer i alla samhällsklasser, kolla bara vilka som använder sig av den för chattning och e-postande. IT är här för att stanna. För oss är det bara att använda den så att så många som möjligt har att vinna på den.
Läs mer om