Vad vet vi - egentligen?
Även en hyfsat allmänbildad och källkritiskt intresserad medborgare är i många situationer utlämnad åt medias beskrivning av verkligheternas händelser. Rapporter från fjärran länder och kulturer där man aldrig själv satt sin fot är givetvis svåra att relatera till. Som nyhetskonsument befinner man sig kort sagt ofta i underläge.
Bilden att var och varannan brottsling i Sverige skulle vara från Östeuropa är uppenbarligen fel. Vad vet vi egentligen om verkligheten omkring oss? FOTO: SCANPIX
Foto:
I den helt färska statistiken från Brottsförebyggande rådet visar det sig dock att inbrotten, med några få undantag, blivit avsevärt färre sedan 1990! I statistiken över dömda gärningsmän i Stockholm 2003 finns inte en enda est eller lett. Däremot 298 svenskar&
Radions Ekoredaktion har i ett antal inslag undersökt hur bilden av de brottsaktiva östeuropéerna har kunnat växa sig så stark trots att verkligheten har varit en annan. Ekots granskning visar att uppgifterna oftast kommit från enskilda poliser som intervjuats av radio, TV och tidningar.
Polisernas uttalanden har inte underbyggts av någon relevant eller trovärdig statistik. När Ekot konfronterade några av de poliser som tidigare uttalat sig tvärsäkert om brottsinvasionen från öst med statistiken från Brottsförebyggande rådet, blev poliserna tvungna att nyansera sina uppgifter. "Vi spånar om det här hela dagarna men jag kan inte påstå att vi har några belägg" svarade t ex en polis i Norrtälje som tidigare hävdat att hälften av inbrotten utfördes av baltiska ligor.
En rad frågor rasar runt i huvudet. När den allmänna bilden av brottsligheten och gärningsmännens nationalitet visade sig vara så här fel så kanske bilden av verkligheten är fel också på andra områden? Blir vi fetare? Super vi ihjäl oss? Svämmar landet över av narkotika?
Kanske.
Eller kanske inte?