Vad strider de om i Köpenhamn?
Världens ledare står inför ett viktigare avgörande än på länge: Ska det globala klimattoppmötet i Köpenhamn nå ett bindande och hållbart slutresultat, eller skjuta problemen på framtiden?
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men ändå behöver inte klimatomställningen främst innebära försämringar. Den skapar också nya möjligheter för jobb och tillväxt. Men då vore det helt orimligt att låta den rika världens klimatstöd till fattigare länder gå ut över vårt stöd för FN: s s k millenniemål, dvs att utrota fattigdom, analfabetism och fattigdomsrelaterade sjukdomar.
Detta vore särskilt fel mot bakgrund av att det är den rika världen som genom århundraden av kolonialt förtryck till stor del har orsakat u-ländernas fattigdom och - genom mångdubbelt större växthusgasutsläpp - också har orsakat deras klimatproblem. U-länderna måste också ställa om, det är helt klart. Men vi i de rikare länderna måste ta på oss huvuddelen av kostnaderna. Annars blir omställningen ett hot mot u-ländernas ekonomiska utveckling, vilket vore helt orimligt. Och trots allt: de kostnader man pekar på är klart mindre än vad det skulle kosta om vi missar tvågradersmålet, och dessutom klart lägre än vad sista årets finanskris har kostat...