Vad är det för fel på politikerna?
Att bo i ett demokratiskt land är en stor förmån, som inte förunnas alla. Nu består demokratin inte bara av rättigheter utan också av skyldigheter, och det är inte alla som vill ta sitt ansvar. Många tycker det räcker med att man sitter hemma och svär över allt dumt som ?politikerna" hittar på, och det verkar vara allt som inte passar respektive tyckare, även sånt som inte är politikernas ansvar.
Britt-Ingrid Stockfelt Hoatson & Barbro Mattsson
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I en demokrati har man rätt att kritisera regering och andra makthavare, men man har också skyldighet att delta själv i det demokratiska arbetet. Det räcker inte med att deklarera ?jag tänker inte rösta, för det finns inget parti som är bra, alla har något som jag inte gillar." Vad väntar man sig? Ska hela landets befolkning tycka som den som skriker högst? Det fungerar inte i en demokrati , möjligen i en diktatur.
Demokrati tar tid och arbete. Besluten har oftast börjat flera år tidigare och spänner över flera samhällsområden. Många intressen kolliderar och det finns mycket att ta hänsyn till. Hindren är många, kostnaderna ska vägas in i en budget, där annat också är viktigt. Det är verkligen inte enkelt, man måste kompromissa, kanske skjuta på en del, kanske ta billigare alternativ än de bästa.
Under våren fylls helgerna av årsmöten i föreningar, distrikt och kommunala organisationer, där många politiskt intresserade deltar, vanliga människor som utgör stommen av de förtroendevalda. Det pågår mycket motionsskrivande, många timmars inläsning av program, många diskussioner om hur problemen ska lösas. Många människor ägnar en stor del av sin fritid åt politiskt arbete på olika nivåer. De flesta gör det av samhällsintresse, inte för att göra karriär och tjäna pengar och förmåner utan för att de vill att samhället ska bli så bra som möjligt. De skulle gärna se att andra ville lägga ner lite tid på att sätta sig in i frågorna och komma med egna goda idéer.
Om man inte vill gå med i en politisk förening kan man ta del av politiska program, som går att få genom kommunens kontor. Fråga i kommunens växel så kan dom säkert hjälpa.. Man kan också stanna upp när det pågår ett torgmöte och lyssna och resonera. Sen lägger man sin röst på det parti som bäst svarar mot ens värderingar, även om det inte stämmer precis. Ska man ställa krav på sina politiker bör man själv delta i processen. Det fordrar en hel del arbete men det är roligt. Och det är just det som är demokrati!