Vad är det för fel på egna initiativ, Hans?
Måste social ekonomi alltid utövas av myndigheter för att inte väcka misstankar hos Hans Karlsson? Vad är det för fel på att människor tar egna initiativ och försöker få lite ordning på sina liv? Foto: Scanpix
Foto:
Ledare
Till Situation Sthlm, en gatutidning som säljs av hemlösa i Stockholm, säger Hans Karlsson att han först reagerade med "misstankar" när han fick höra talas om socialt företagande och social ekonomi. Han ansåg att begreppen hade "släpats hit från Europa" för att ersätta den generella välfärden.
Karlssons korta uttalande sätter två av den traditionella vänsterns beklagliga tillkortakommanden i blixtbelysning.
För det första; släpats hit från Europa? Ingår inte Sverige i både Europa och EU? Vad har Hans Karlsson egentligen för bild av det europeiska samarbetet? Ser han omvärlden utanför Sveriges gränser som ett gäng länder vars främsta intresse är att sänka den generella välfärden? Varför denna beröringsskräck mot utlandet?
För det andra; måste social ekonomi alltid utövas av myndigheter för att inte väcka misstankar hos Hans Karlsson? Vad är det för fel på att människor tar egna initiativ och försöker få lite ordning på sina liv? Har Hans Karlsson aldrig tänkt på att den generella välfärden framförallt är framgångsrik för människor som passar in i de generella normerna? För dem som är lite "eljest" som man säger i Hälsingland är den generella välfärden långtifrån alltid tillgänglig.
Samhället är oerhört mycket mer än stat, myndigheter och generella normer. Samhället är framförallt människor och deras liv. Situation Sthlms chefredaktör Ulf Stolt skriver - i samma nummer - några tänkvärda ord om Stockholm som är överförbara på hela samhället: "En stad är inte bara en positiv oas. Här finns också människor man inte vill se; buller, anonymitet, utslagning och misär. Över en miljon människor som strävar efter att skapa sig ett drägligt liv på samma avgränsade yta."
Alla dessa miljoner människor passar inte in i den generella normen. Hans Karlsson borde tacka andra delar av Europa för att det inspirerat sociala entreprenörer här hemma att starta sociala företag som t ex Basta och Situation Sthlm.