Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

USA:s minister världsfrånvänd

Norrköping2007-08-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Condoleezza Rice värvades som säkerhetspolitisk rådgivare av George Bush inför maktskiftet 2001. Tanken var väl att hon skulle ge ett mänskligt ansikte och litet intellektuell glans åt en regering som saknade båda delarna. Och naturligtvis dra röster från USA:s färgade, varav mindre än tio procent brukar stödja republikanerna.

Det är svårt att se att Rice motsvarat någras förväntningar, utom den amerikanska vapenlobbyns. Som säkerhetspolitisk rådgivare saknade hon antingen inflytande på presidentens katastrofala uppläggning av den amerikanska utrikespolitiken efter den 11 september 2001, eller så tyckte hon som presidenten. Det är lika illa vilket.
Befordrad till utrikesminister, etablerade sig Rice som Mellanösterns mordängel när hon under den israeliska invasionen av Libanon förra sommaren tyckte att Israel borde "få bomba färdigt" innan man gick med på vapenvila. Medan barn och gamla satt instängda i ruinerna utan vatten och vård.

Nu far samma Rice runt i Mellanöstern som en vapenmånglare och lovar nya sofistikerade vapen för miljardtals dollar till hel- och halvdiktaturerna på arabiska halvön. Mest vapen tycks vara vikta för det feodala kungadömet Saudiarabien och enpartistaten Egypten.
Men också shejkdömena vid Persiska viken anses behöva fler och bättre vapen för att "försvara sig mot Iran", som veterligen aldrig anfallit något grannland.
För att balansera den militära uppbyggnaden på arabisk sida, får Israel minst hälften av det totala vapenpaketet på drygt 400 miljarder kronor. Men israelerna vadar redan i vapen, inklusive kärnvapen, utan att det ökat deras säkerhet.

Dollar- och vapenflödet till Egypten och Israel är ingenting nytt. Det har pågått i decennier. Märkligare är att USA nu vill ösa moderna vapen över Saudiarabien, ett land som man samtidigt anklagar för att stödja det sunnitiska upproret mot den shiitiskt dominerande regeringen i Bagdad. Att den omstridde palestinske presidenten Abbas får 500 miljoner för att stärka sin säkerhetsstyrka gör inte saken bättre. Risken är stor att vapnen kommer att användas mot Hamas och förvärra den inrikespolitiska kris som åsamkats av USA:s och EU:s bojkott mot den demokratiskt valda regeringen.
Det finns redan för mycket vapen på Västbanken. Vad palestinierna behöver är politiska påtryckningar på Israel. Ockupationen måste upphöra, och bosättningarna utrymmas. Annars kan ingen palestinsk stat bildas.
För omvärlden ter sig miljardrullningen på nya vapen i Mellanöstern som minst sagt stötande mot bakgrund av den humanitära katastrofen i Irakkrigets spår. Åtta miljoner irakier behöver enligt en aktuell rapport nödhjälp för att överleva. Hälften av dem befinner sig på flykt, inom landet eller utanför. 70 procent av irakierna saknar rent vatten och 30 procent av barnen är undernärda.

Till veckans övriga nyheter från Irak hör att sunniterna dragit sig ur regeringen i Bagdad och att USA:s riksrevision konstaterar att 200 000 amerikanska handeldvapen är på drift i Irak. En del av dem misstänks ha hamnat i händerna på olika rebellgrupper. Men för Rice ordnar sig allt med ännu mer vapen.
Hur världsfrånvänd får en utrikesminister vara?
Torsten Nilsson
Läs mer om