Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

USA inte moget för homobeslut

I tisdags tog högsta domstolen i Massachusetts, USA, det historiska beslutet att det inte är förenligt med den amerikanska författningen att förvägra homosexuella par samma rättigheter till borgerlig vigsel som heterosexuella par.

Så såg det ut när Holland tillät homosexäktenskap.
FOTO: SCANPIX

Så såg det ut när Holland tillät homosexäktenskap. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2003-11-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Beslutet är långt i från kontroversiellt. George W Bush har tidigare sagt att äktenskap är något som bara kan ingås mellan man och kvinna och den kristna högern whar uttryck sin fasa över tisdagens dom. Många ledande demokrater, främst de som ställt sig positiva till att ställa upp som demokratiska presidentkandidater, intar en kritisk hållning. Även om de uttrycker åsikten att de gärna ser andra ökade rättigheter för homosexuella och homosexuella par. Men att ställa sig positiva till homosexuella äktenskap, det vågar de inte. Något annat vore politiskt självmord med tanke på att det om ett år är presidentval i USA och med tanke på att runt 60 procent av den amerikanska befolkningen ställer sig negativa till homoäktenskap.
Även om den som ställer upp som demokraternas kandidat är positiv till homoäktenskap kan han aldrig säga det eftersom den amerikanska opinionen helt enkelt inte verkar mogen för ett sådant beslut.
Demokraterna måste göra allt för att locka olika grupper till sig för att kunna vinna nästa år presidentval. Det allra bästa för demokraterna vore naturligtvis att frågan överhuvudtaget inte kom upp på dagordningen. Men som en anonym demokrat sa till New York Post, om Bush vill att detta ska blir en fråga så blir det en fråga. Men också Bush måste passa sig. Han har valt mantrat medkännande konservatism och i den ingår att inte vara hur hård som helst mot olika minoriteter, även om han nog gärna skulle vilja.
Bush måste locka mittenväljarna och det gör han inte genom ett allt för stort avståndstagande mot homosexuella och allt som har med dem att göra. Klart är dock att Bush har mer att vinna på att föra upp frågan än vad demokraterna har. Han kan driva sin familjeretorik, att familjen består av kvinna, man och barn, utan att för den skull verka extrem. Åsikten delas av stora delar av det amerikanska folket. Kristna grupper har redan mobiliserat sig för att riva upp beslutet. Mycket talar för att den här frågan blir 2004 års abortfråga där moral och etik blir avgörande för vem som vinner det presidentvalet i november nästa år.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om