USA är inte allsmäktigt
Torsten Nilsson
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Några missiler som kan bära de eventuella kärnvapnen till USA har Nordkorea inte heller.
Men det har tjänat Bush och republikanerna väl i två val att skrämma amerikanerna för verkliga och inbillade hot runt om i världen. I det sammanhanget kommer det mystiska och fortfarande kommunistiska Nordkorea väl till pass. Eftersom landet är hermetiskt tillslutet för utlänningar, vet ingen vad nordkoreanerna sysslar med. De kan ju ha massförstörelsevapen, som kan hota USA eller åtminstone dess allierade Sydkorea och Japan. Vad de nu skulle tjäna på det.
För att hota Sydkorea behöver Nordkorea för övrigt inga kärnvapen. Den konventionella arsenalen duger gott. Nordkorea har en armé på en miljon man och Sydkoreas huvudstad Seoul ligger inom artilleriavstånd. Stan skulle vara sönderskjuten och halva landet erövrat, innan USA fått förstärkningar på plats.
Inga militära optioner
Om Nordkorea bluffar när man säger att man har kärnvapen, så bluffar den amerikanska regeringen när den försöker ge sken av att den kan göra något åt saken. Sanningen är att USA inte har några militära optioner alls när det gäller Nordkorea. En sådan insats skulle kräva en halv miljon man som USA inte har.
Den amerikanska militären kan knappt hålla näsan över vattnet i Irak. Trupperna räcker inte ens för att invadera det nu aktuella Syrien. Än mindre för att ge sig på Iran, som också påstås utveckla kärnvapen. Världens enda supermakt är inte så mäktig som vi lätt inbillar oss i Europa.
Till detta kommer att Kina aldrig skulle acceptera ett amerikanskt angrepp på Nordkorea. När de amerikanska trupperna under Koreakriget (1950-1953) höll på att besegra Nordkorea, kastade Kina in en miljon "frivilliga" som drev tillbaka amerikanerna till 38:e breddgraden.
Kina har kärnvapen
Idag har Kina kärnvapen, och skulle vid en konflikt dessutom passa på att besätta Taiwan. Kina har numera också andra påtryckningsmedel. Det är Kina som finansierar en stor del av Bushs jättelika budgetunderskott genom att köpa amerikanska statspapper. I eget intresse förstås, för att hålla uppe efterfrågan på kinesiska varor i USA. Börjar kineserna kursa sitt lager av Uncle Sams skuldsedlar, blir det kris i den amerikanska ekonomin.
Det bästa man kan göra för att minska spänningen på koreanska halvön är att bryta Nordkoreas isolering och sedan låta koreanerna reda ut situationen själva. De var på god väg, innan Bush klampade in på scenen.
Känner sig hotade
En rad länder har skaffat sig kärnvapen eller håller på att skaffa sig kärnvapen. Motivationen är i regel att de känner sig hotade av andra länder som har eller håller på att skaffa kärnvapen. Nordkorea känner sig hotat av USA. Iran vill ha kärnvapen för att Israel skaffat sig kärnvapen. Pakistan har skaffat sig kärnvapen för att det känner sig hotat av att Indien skaffat kärnvapen. Osv.
Det gäller att bryta den här spiralen av rädsla om man ska komma någon vart. USA gör tvärtom. Utvecklar egna nya kärnvapen och invaderar och hotar nationer till höger och vänster. Europas ledare bör ta avstånd från den politiken när de träffar Bush på hans europeiska turné.
De bör också fördöma USA:s sätt att agera "outlaw" i andra för världssamfundet viktiga frågor, som Kyotoavtalet och internationella krigsförbrytardomstolen, ICC.