Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ungt Val mellan privata aktörer

Om tre och en halv månad är det val, det har knappast kunnat undgå någon. Vad som dock inte har uppmärksammats i så stor grad är det så kallade Ungt Val. Förstagångsväljarna utgör i år en mycket stor grupp, nämligen hela sex procent av väljarkåren.

Norrköping2006-06-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Detta högaktuell val vänder sig till dessa, samt andra ungdomar mellan 15 och 22 år där man via Internet får ta ställning till vilket parti man vill ska styra Sverige.
Sedan början av året har Ungt val försökt engagera ungdomar i politiska frågor, och under maj månad har ett val genomförts. Resultatet redovisas den kommande veckan. Vad Ungt Val är kanske kan listas ut på ett ungefär, men vi förstår varför alla inte vet vad det egentligen innebär. Faktum är att det inte har fått mycket mer publicitet än en liten länk på Aftonbladets nätupplaga. Vi vill därför ta tillfället i akt att gräva lite djupare i detta.

Ungt val är ett samarbetsprojekt mellan Aftonbladet och LunarStorm som är en mötesplats på Internet för ungdomar. Utöver detta sponsras det av Svenskt Näringsliv och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF som dock endast kunna köpa annonsplats utan få inverka på det journalistiska eller redaktionella innehållet.
Ungt Val går helt enkelt ut på att skapa politisk debatt bland ungdomar samt att väcka intresse för valet i höst. Samma syfte hade Ungt Val 2002, men med andra samarbetspartner. En av dessa aktörer var då Skolverket som gav Ungt Val större betydelse och vikt, då det blev en integrerad del av undervisningen. I och med Skolverkets medverkan ägnades lektionstid och lärarengagemang åt valet.
I år sker Ungt Val endast i samverkan mellan privata aktörer och har därmed tagits bort från skolan och dess undervisning. Detta ser vi som ett nederlag för Ungt Vals status.
En annan viktig anledning till att resultatet inte bör tas på lika stort allvar är det faktum att man måste vara registrerad medlem i LunarStorm för att få rösta. Detta kan medföra att målgruppen minskas då man inte når alla som går i skolan. Till detta hör också att man kan starta obegränsat många "konton", man kan med andra ord rösta hur många gånger man vill. Detta är givetvis ett demokratiskt problem som vi gärna ser en ändring på till nästa val.

Trots brister och kritik för årets upplaga av Ungt val är grundtanken väldigt viktig. Att ge ungdomar en plattform och ett diskussionsforum för politik är nödvändigt i kampen om att få fler unga att gå och rösta. På sikt är detta en fråga om att bevara demokratins legitimitet. Under andra samarbetsformer skulle Ungt Val kunna bli framtidskonceptet för nätbaserade val. Om man ges möjligheten att även kunna rösta via Internet ökar man tillgängligheten för fler målgrupper. Vi tror att detta vore ett framsteg för valdeltagandet, speciellt bland unga där det ofta talas om oengagemang och sjunkande valdeltagande. I ett samhälle där man kan deklarera med hjälp av ett SMS tycker vi att det borde kunna vara tekniskt möjligt att rösta via Internet!
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Teresa Carvalho & Eva Edgren </span></span>
Läs mer om