Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Underskatta inte bypolitik

Sjukvårdspartier i olika skepnader har haft vissa framgångar i landstingsvalen under de senaste åren. I Värmland ingår sjukvårdspartiet i den styrande majoriteten. I Norrbotten och Gävleborg har sjukvårdspartier vunnit betydande framgångar. Nu förefaller även Norrköping att få ett sjukvårdsparti. På debattplats i dagens tidning presenterar sig Vrinnevilistan med ett slags programförklaring.

Det ska vara som det alltid har varit, helst.
Foto: Anita Kjellberg

Det ska vara som det alltid har varit, helst. Foto: Anita Kjellberg

Foto:

Norrköping2005-10-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vrinnevilistan framstår inte som ett "vanligt" sjukvårdsparti. Huvuddelen av artikeln i debattspalten ägnas åt förhållanden på Vrinnevisjukhuset. Som eventuell väljare behöver man inte tveka om att partiets främsta syfte är att återställa sjukhuset i Norrköping i det skick som det var en gång. Grundarna av Vrinnevilistan är kort sagt missnöjda med de senaste decenniernas utveckling på sjukhuset i Norrköping.

<B>Man kan dock utgå från att detta missnöje är tämligen lokalt. Väljare i andra delar av Östergötland lär därför knappast i någon större utsträckning lockas av Vrinnevilistans paroller och budskap.</B>

I sin artikel skissar förvisso Vrinnevilistans styrelse även på en modell för de två övriga sjukhusens utveckling i länet. Förslagen från Vrinnevilistan kommer emellertid inte få väljare i de västra länsdelarna att göra vågen.
Vrinnevilistans chans till framgång bygger därför helt på Norrköpingsbornas vilja att rösta på dem.

Den rådande hälso- och sjukvårdspolitikens fundament är centralisering och samordning av den mer specialiserade produktionen. Fördelarna i denna modell överväger i allt väsentligt de nackdelar som uppkommer t ex när människor som skall genomgå planerade operationer ibland får åka till ett annat sjukhus än det som ligger närmast. Ett sjukhus i en stad av Norrköpings storlek måste emellertid också kunna ge lokal service av hög klass. En fungerande akutmottagning är en självklar del av denna service. Tveksamheter om akutmottagningens standard och framtida förutsättningar i Norrköping skapar självklart underlag för röstfiske för ett parti som Vrinnevilistan. Den styrande majoriteten i östgötalandstinget bör därför i god tid före valet garantera Vrinnevisjukhusets framtid som akutsjukhus.

Inom politiken råder etableringsfrihet för hugade entreprenörer. Möjligheten att starta partier är en väsentlig del av demokratin. Erfarenheten är emellertid att lokala "missnöjespartier" har svårt att hävda sig i nationella och regionala politiska sammanhang. En valframgång för Vrinnevilistan behöver därför inte alls gynna sjukvården i Norrköping på sikt. Den stora förtjänsten med partier som Vrinnevilistan är däremot att de påminner de etablerade politikerna om att de är dödliga. All politik är i grunden lokal. Att underskatta "bypolitiken" är därför alltid fel.