Tysk majoritet

Kristdemokraten Angela Merkel kommer leda en koalition. Widar Andersson är mer tilltalad av tyskarnas system med postiv majoritet. 
Foto: Scanpix

Kristdemokraten Angela Merkel kommer leda en koalition. Widar Andersson är mer tilltalad av tyskarnas system med postiv majoritet. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-10-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tyskland är nu på väg att få en fungerande regering. Kristdemokraten Agneta Merkel kommer att leda en koalition där socialdemokraterna kommer att besätta hälften av statsrådsposterna. Samregerande tilltalar måhända inte kretsen av respektive partiaktivister. Det stora flertalet tyskar torde emellertid uppskatta att politikerna gör något vettigt av det jämna valresultatet. Tyskland har, till skillnad från bl a Sverige, ett parlamentariskt system som bygger på positiv majoritet. En majoritet av förbundsdagens ledamöter måste rösta ja till en tillträdande regering. Därför fanns egentligen inga andra alternativ än den stora koalition som nu ser dagens ljus i Tyskland. I Sverige är förutsättningen för en ny regering att en majoritet av riksdagen inte röstar nej. Därmed är det möjligt för s k minoritetsregeringar i vårt land. Både den tyska och svenska modellen har sina för- och nackdelar. Personligen anser jag dock att tyskarnas system med positiv majoritet är mer demokratiskt tilltalande än vår egen variant. Det borde inte vara möjligt för riksdagsledamöterna att "fega ut" i omröstningen om ny regering. Nedlagda röster borde således inte räknas som ett passivt stöd för regeringen.
Läs mer om