Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tydlig skillnad

Vid en tågresa nyligen läste jag på nytt boken "Persson. Tankar och tal" som gavs ut år 2000 av Hjalmarsson & Högberg. Boken är sammanställd av Morgan Johansson och Annika Nilsson som båda är aktiva socialdemokrater med plats i regering respektive riksdag.

Statsminister Göran Perssons bok - Tankar och tal. De fem år som passerat sedan boken publicerades skapar möjligheter att spegla Perssons tal och tankar mot dagens verklighet.
Foto: Scanpix

Statsminister Göran Perssons bok - Tankar och tal. De fem år som passerat sedan boken publicerades skapar möjligheter att spegla Perssons tal och tankar mot dagens verklighet. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-08-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Jag började läsa boken när den kom ut för fem år sedan. Men då orkade jag inte riktigt ta mig igenom den. Utskrifter av tal, staplade på varandra, erbjuder ett slags läsning som kan få även en politisk redaktörs ögon att gå i kors.

Boken känns dock mer intressant idag. De fem år som passerat sedan boken publicerades skapar möjligheter att spegla Perssons tal och tankar mot dagens verklighet. Arbete och arbetslöshet går som en röd tråd genom alla hans tal. Samma frågor dominerar uppmarschen inför nästa års valrörelse. Genom att jämföra Göran Perssons perspektiv på arbetsmarknaden med de borgerliga partiernas dagsaktuella kravlistor på området framträder väsentliga skillnader i tydlig dager.

Mot de borgerligas klockartro på att sämre ersättningar för sjuka och arbetslösa skall skapa nya arbeten, står Perssons och socialdemokratins övertygelse om att de statliga socialförsäkringarnas kungsuppgift är att skapa ökad trygghet för riskutsatta löntagare ute på arbetsmarknaderna.

I ett tal till LO-kongressen 1996 sammanfattar Göran Persson hur han ser på saken: "Om vi har en total arbetslöshet på ungefär 12 % - vi ligger där idag - vet vi att vi är i ett läge då varje arbetslös person får ersättning som vi inte längre behöver låna utomlands, utan som ryms inom de offentliga finanserna. Det är egentligen den bedrift som vi har åstadkommit; att inom de offentliga finanserna klara av 12 % arbetslöshet."
Göran Perssons huvudlinje i frågan om sambanden mellan arbete - arbetslöshet och sjukförsäkring är att sambanden faktiskt inte är särskilt starka. Socialförsäkringarnas uppgift är att finnas där när de behövs. De skall ge, för människorna, rimliga ersättningsnivåer och de skall vara finansierade med förtjänade och inte lånade pengar.

<B>Den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken handlar därför inte - likt de borgerligas förslag - om manipulationer av ersättningsnivåerna. Den handlar i stället om arbetsmarknadens och näringslivets funktionssätt, utbildning/forskning/arbetsträning och om stabila offentliga finanser som klarar nedgångar på arbetsmarknaderna.</B>

Socialdemokratin har alla anledningar att skärpa de Perssonska tankegångarna i den verklighet vi lever idag. Se till att hålla ordning på statsfinanserna. Gör företagande enklare och billigare. Två - eller tredubbla lärlingsplatserna för ungdomar. Sätt en bortre tidsgräns för hur länge passivt kontaktstöd från socialförsäkringarna kan utbetalas.

Ge istället människorna chansen att kompetensutveckla sig i personliga program. Satsa på samverkan med näringslivet i utvecklingen av framtidsbranscher. Begränsa den statliga centralstyrningen av den offentliga sektorns driftsformer.
Förmår socialdemokratin att skärpa sig på sina kärnområden kan medborgarnas förtroende för partiets politik öka.
Och arbetslösheten minska.