Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Turkiet har allt att vinna

Aldrig har det väl debatterats så mycket inför ett lands medlemskapsförhandlingar med EU som det gjordes innan Turkiet fick börja förhandla. Vi anser att Turkiet har allt att vinna på ett medlemskap - liksom det är av stor vikt för EU att kunna räkna ett fredligt och demokratiskt Turkiet till sin medlemskrets.

Norrköping2006-05-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Sverige har vi hela tiden varit mycket tydliga med att det handlar om när Turkiet ska kunna bli EU-medlem, inte om. Så fort de uppfyller kraven är de välkomna. Det är vi eniga om i Sveriges riksdag, vilket är mycket positivt. För att detta ska bli möjligt måste dock en stor förändring och utveckling ske, framför allt när det gäller mänskliga rättigheter. Det är en process där Sverige skulle kunna göra en viktig insats.

Vi representerar SKT, den nybildade Svenska Kommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet, och vill både uttala vår bestämda uppfattning om det positiva i ett turkiskt EU-medlemskap men också vår oro för de brott mot de mänskliga rättigheterna som sker. Det handlar till exempel om kurdernas situation, tortyr och övergrepp inom rättssystemet och en ny antiterroristlag som kan komma att ytterligare inskränka de mänskliga rättigheterna.

Möjligheten till EU-medlemskap utgör en stark drivkraft för ett land att stärka demokratin och de mänskliga rättigheterna. Det märks inte minst genom de reformer som Turkiet hittills har genomfört för att kunna börja sin förhandling med EU. Men efter att förhandlingarna inleddes har tyvärr takten på reformarbetet saktats ner och till och med helt avstannat i vissa delar. Vi vet att det fortfarande förekommer tortyr och övergrepp i turkiska fängelser. Övergreppen sker inte systematiskt och de är inte sanktionerade, men likväl förekommer de. Turkiets premiärminister Erdogan talade för en månad sedan inför hundratals åhörare på World Forum for Democracy i Istanbul. Han sade att det finns mycket kvar att önska när det gäller det praktiska genomförandet av de lagar man stiftat.

Sverige har länge stött kampen för mänskliga rättigheter i Turkiet. Det är mycket viktigt att vi inte sviker i detta skede där det finns en risk att reformarbetet avstannar. The Human Rights Foundation of Turkey (HRFT) är en respekterad oberoende organisation som sedan lång tid arbetat med mänskliga rättighetsfrågor i Turkiet. Deras arbete är ett viktigt redskap för att EU också fortsättningsvis ska kunna bevaka hur de mänskliga rättigheterna efterlevs i praktiken. Dock ser det ut som om det svenska stödet till HRFT kommer att minskas eller till och med avslutas. Den svenska regeringen måste i så fall tänka om. Processen mot full demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna i Turkiet behöver mer stöd, inte mindre. Om Sverige ökar sitt stöd till arbetet för mänskliga rättigheter i Turkiet skulle vi ge ett värdefullt bidrag till en viktig utveckling mot ett framtida turkiskt EU-medlemskap.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Urban Ahlin (s)
ordförande riksdagens utrikesutskott
Rosita Runegrund (kd)
riksdagsledamot
Sten Lundström (v)
riksdagsledamot
Claes Forsberg
advokat, Advokater utan gränser
Läs mer om