Tron på politiken annat än diktatur
Signaturen demokrat skrev i gårdagens Folkblad att vi "lever i ett feministiskt helvete". Att den jämställdhetspolitik som förs och som det diskuteras kring kan liknas vid diktatoriska avarter.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Är det diktatur?
Tycker du att det är diktatur att människor kan vara hemma med sina barn i ett helt år med 80 procent av lönen i stället för som i många andra länder där man har två veckors obetald ledighet efter förlossningen?
Tycker du att det är diktatur att Sverige har ett av världens mest jämställda parlament eller att jämställdhetspolitiken kommit så långt att det i dag inte är något märkligt för svenska pappor att vara hemma med sina barn?
Och trots din avsky mot det diktatoriska samhället så är ju inte, enligt ditt sätt att resonera, diktaturen helt fulländad eftersom vi har långt kvar tills dess att samhället är helt jämställt.
En viktig jämställdhetsfråga för mig är pappornas rätt till sina barn och barnens rätt till sina fäder. Vi vet att många kvinnor inte vill att deras män ska ta ut någon del alls av föräldraledigheten.
Jag tror inte för ett ögonblick att det är speciellt bra för barnen. Jag anser att föräldraförsäkringen ska delas rakt av föräldrarna, sex månader till mamman och sex månader till pappan.
Vill sedan den ena föräldern inte ta ut sina dagar, fine, men då brinner dagarna också inne.
Reformen måste dock föregås av en rad andra förändringar. Som det är idag har många familjer svårt att under en längre tid avstå från mannens, oftast högre, lön. För att den här förändringen ska vara möjlig måste dels den traditionella uppdelningen av kvinnliga och manliga yrken upphöra och dels måste så kallade mjuka arbeten, oftast inom offentlig sektor där många kvinnor arbetar, få en lönehöjning. Om mannen alltid är den som tjänar mest i ett förhållande kan jag förstå att det blir svårt att avstå från den största inkomsten.
Amning svagt skäl
Men det är också ett av de enda argumentet jag förstår. Varför måste det vara kvinnan som är hemma största delen av ledigheten? Många nämner amningen som en anledning till att kvinnan måste vara hemma längst. Amning är bra ur många aspekter, främst för att ge barnet alla de näringsämnen som finns i bröstmjölk och dels för att ge barnet närhet och trygghet. Båda dessa saker kan även mannen ge. Bröstmjölken behöver inte nödvändigtvis komma direkt från kvinnan till barnet och närhet kan en man likväl som en kvinna ge. Ditt kön har ingen betydelse för ditt sätt att ta hand om och handskas med barn, det beror på personliga egenskaper och inget annat.
Får inte chansen
Politik handlar om att styra och styra genom värderingar. Den värdering som styr den familjepolitik som "demokrat" verkar retat upp sig på handlar om båda föräldrarnas rätt att vara hemma med sina barn och tron på att män likväl som kvinnor kan ta hand om barnen. Problemet idag är att många män inte får den chansen, genom fördomar och men också genom kvinnor som inte "släpper" barnen. Att kväsa och håna andras åsikter är mer diktatur än att tro på politik som en möjlighet till förändring vilket om något symboliserar det demokratiska samhället.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>