Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Treskift på Saab

Strax före midnatt igår kväll lämnade företagsledningen för Saabs fabrik i Trollhättan in sin s k offert till General Motors Europachefer. Offerten, vars innehåll har förhandlats med fackföreningarna i Trollhättan, har till syfte att beskriva fördelarna med fortsatt och utvecklad produktion vid Saab-fabriken.

Nye finansminsitern Pär Nuder har ett fempunktsprogram för framtiden.
FOTO: SCANPIX

Nye finansminsitern Pär Nuder har ett fempunktsprogram för framtiden. FOTO: SCANPIX

Foto:

Norrköping2004-11-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
General Motors har överkapacitet i sina fabriker. Därför vill de koncentrera tillverkningen av nästa generations mellanbil till antingen en fabrik i Tyskland eller till Trollhättan.
Saab - som är en del av GM - och medarbetarna i Trollhättan anstränger sig nu till det yttersta för att trimma sin produktionsapparat.
Arbetstider och anställningsformer har varit heta diskussionsämnen i förhandlingarna mellan fack och företag.

Det är ett grannlaga uppdrag som utförts i Trollhättan. Alla som arbetar i konkurrensutsatta branscher måste förstås vara inställda på både förbättringar och försämringar vars orsaker till stor del är omvärldsrelaterade. Medarbetarna på Saab i Trollhättan har t ex inte haft några möjligheter att påverka GM: s utbyggnad av fabriker i Europa.
Enskilda medarbetare har naturligtvis heller inte haft någon chans att göra något åt den vikande efterfrågan som drabbat flera av GM: s bilmodeller. Ändå är det enskilda medarbetare som i tusental nu får ta smällarna när GM skall rätta mun efter matsäcken. Många kommer att förlora sina arbeten medan andra kanske får anpassa sig till nattarbete och/eller otryggare anställningsformer.
Svensk industri och det svenska samhället har dock inget att vinna på att hänga med för långt nedåt i anpassningar till t ex låglöneländer. I den hårdnande globala konkurrensen handlar det istället om att försöka hålla sig till det fempunktsprogram som finansministern Pär Nuder presenterade igår på DN debatt. Förbättrad produktivitet, ökad kunskapsinriktning och fler företag och företagare är väsentliga delar i Nuders program.

Välfärdssamhället som sådant är också, enligt Pär Nuder en viktig del av den svenska konkurrenskraften. Däri har Nuder rätt. De medarbetare på Saab som nu får lämna sina arbeten och de som kanske måste acceptera mer tillfälliga och för företaget flexibla anställningar skall inte samtidigt stötas bort från samhällssolidariteten. Välfärdssamhället skall tvärtom fungera som extra starkt stöd för just de människor som får ta de hårdaste smällarna då den globala konkurrensens anpassningskrav viner genom arbetslivet.

Det särskilda program för Trollhättan som regeringen presenterar idag är ett annat sätt att visa på de nödvändiga banden mellan politik och näringsliv i samhället. Saabs medarbetare har i sin offert till GM visat på hur de genom uppoffringar och ansträngningar kan bidra till effektivitet, lönsamhet och bibehållna arbetsplatser i Trollhättan. Då är det inte mer än rätt att regeringen visar vad samhällskollektivet är berett att göra för Trollhättan.