Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjusiga jobb - och de nödvändiga

Av egen erfarenhet vet vi att det finns inget roligare jobb än att arbeta med människor och sen kan Linda Skugge få tycka vad hon vill

Norrköping2011-07-25 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har nyligen tagit del av en intervju med Linda Skugge, som är VD för ett PR-bolag. Hon säger där att hon är tacksam för att hon har ett så roligt jobb. ?Jag som inte har någon utbildning kunde ju lika gärna ha jobbat inom vården", säger hon.

Jaså, det är hon minsann glad för!

Ja vi måste nog tillstå att vi är oändligt tacksamma för att hon inte gör det. Dels finns det alldeles för mycket outbildad personal inom vården redan, dels skulle hon nog vara tämligen olämplig med den synen på arbetet. Om en förhoppningsvis upplyst människa har den åsikten att man inte behöver ha någon utbildning när man jobbar inom vårdsektorn är det verkligen sorgligt.

Om det är någonstans det behövs utbildning och fortbildning är det inom det område som tar hand om människor av olika ålder och med olika behov.

Inte minst viktigt är det inom handikapp- och äldreomsorg, där människor ofta är svaga, olyckliga, ensamma, rädda för att besvära och kanske i ökande grad beroende av att få ett humant bemötande.

Den personalen borde alltid få uppmuntran till ut- och fortbildning inom sin tjänst, för ingen människa är den andra lik. Vårdbehovet varierar beroende på många faktorer.

Trots det är det till exempel endast 30 procent av personalen inom äldreomsorgen i Stockholmsområdet, som har utbildning.

I fjol sökte bara drygt 4 000 personer i hela Sverige till utbildningar inom äldreomsorgen. Det tycks vara tjusigare att bli frisör eller turistguide än att bli undersköterska.

Men det är klart att om kändisar går ut med uppfattningen att vårdarbete är tråkigt och okvalificerat så är det inte lätt att locka ungdomar till utbildningarna. Besparingskraven slår dessutom särskilt hårt mot vårdsektorn.

Sen kan Fredrik Reinfeldt prata så mycket han vill om hur lyckliga undersköterskorna är för att få jobbskatteavdrag.

Det borde ju ligga i allas intresse att få de allra mest lämpade att söka till vårdsektorn. En vacker dag kan vi behöva deras tjänster själva och då vill vi allt att de kan sin sak. Det är också viktigt att de har en bra lön och vettiga arbetstider, att de har valt sitt yrke för att det var det de ville och att de känner yrkesstolthet.

Det kommer rapport efter rapport med larm om brister av olika slag. Alltför ofta får man intryck av att personalen inte får en ärlig chans att göra sitt bästa. Ändå vet vi lyckligtvis att det allra mesta fungerar bra.

Personalen gör sitt allra bästa mitt i all stress. Av egen erfarenhet vet vi att det finns inget roligare jobb än att arbeta med människor och sen kan Linda Skugge få tycka vad hon vill.

Läs mer om