Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tjänster och energi

Hörde i något av TV:s morgonprogram att det tydligen startats någon form av Nanny-utbildning i Stockholm. Vad vi förstår så inriktar den sig på unga flickor, som ska jobba i “finare" familjer.

Norrköping2011-05-02 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av kriterierna var att de skulle ha pärlörhängen, så gossar ska nog inte göra sig besvär. Förhoppningsvis kan den fina familjen få RUT-avdrag på vår gemensamma bekostnad.

Osökt kom vi att tänka på den gamla tidningen Husmodern nr 34 från 1931, som finns i vår ägo. Där kan vi läsa följande annons: “Barnfröken ell. Barnhusa. Kindergartenutb., sykunnig, musikalisk flicka av bild. familj ell. enkel bättre flicka från gott hem får plats på herrgård."

Vi är snart tillbaka där vi började om vi inte passar oss, vi som hade hoppats på att vi kommit något steg närmare jämställdhet och jämlikhet. Aldrig får man vara riktigt glad.

Krönika
Glada är vi däremot över att kärnkraftsmotståndarna vaknat till liv igen, även om vi naturligtvis är djupt bedrövade över anledningen till uppvaknandet. De arma människorna i Japan har väl drabbats nog av katastrofer. Förmodligen var de helt förda bakom ljuset av kärnkraftsindustrin. “Det som har hänt kunde absolut inte hända", som Tage Danielsson sa en gång. Men det hände i Harrisburg och i Tjernobyl och nu har det också hänt i Japan. Osannolikheten blir mer och mer sannolik.

Förhoppningsvis inser vi att det inte går att satsa på kärnkraften utan på allvar ta vara på alla förnybara energikällor. Vi måste inse att denna jord inte klarar alla påfrestningar vi utsätter den för. Vi måste också inse att de resurser vi har måste fördelas mer rättvist och vara rädda om våra gemensamma tillgångar. Vi måste ju inte ha allt, hinna allt och orka allt. Vi måste lära oss att ta vara på livet utan att utnyttja människor och natur för egen vinnings skull. Ett stenhårt krav är att vi ska tänka på alla generationer som kommer efter oss.

Glada är vi också för att våren äntligen är på väg efter denna långa kalla vinter. Fåglarna sjunger som besatta, lökarna sticker upp ur jorden. Tänk så tur det var att vi kunde besinna oss så vi inte tog livet av varenda fågel med alla gifter som kemikalieindustrin försökte pracka på oss på sextio och sjuttiotalet! Tack för det Stefan Edman och Rachel Carson och alla ni andra, som fick i gång debatten! Men den behövs fortfarande för ännu är det risk att naturen påverkas av biocider, bland annat så att bina dör. Utan bin inga äpplen och andra frukter, bär, grönsaker och örter, som behöver pollineras för att livet ska gå vidare. Än har inte mänskligheten blivit riktigt förnuftig och än får någras inkomster förstöra för andra. Tänk om man finge uppleva en värld där alla människor betedde sig vettigt!

Läs mer om