Tilltalande tanke med politisk melodifestival
Centerns partiledare Maud Olofsson har föreslagit att de borgerliga partierna skall arrangera ett gemensamt primärval till hösten. I valet skall en gemensam statsministerkandidat utses. Tanken är tilltalande.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Ett primärval skulle således bryta de slutenhetens sedvanor som fortfarande kännetecknar det svenska partiväsendet. Samtidigt skulle de borgerliga partierna tillförsäkra sig stor uppmärksamhet i media under primärvalskampanjen.
Valet skulle t ex kunna arrangeras i ett antal deltävlingar ungefär som Melodifestivalen. Norrland för sig, Storstäderna för sig, Skåne för sig, osv. Till slut ett gemensamt konvent där vinnaren utses med klang och jubel.
<B>Maud Olofsson hoppas förstås att hon likt Caroline Wennergren i lördagens meloditävling, skall kunna slå ur underläge och vinna primärvalet genom ett starkt framträdande.</B>
Moderaternas Fredrik Reinfeldt har förmodligen slagits av samma tanke. Av rädsla för att dela Anne-Lie Rydés öde i melodiomröstningen i lördags har Reinfeldt muttrande avfärdat Olofssons förslag. Moderatledaren tycker därför att opinionsundersökningarna - som pekar ut honom själv som segrare - är tillräckligt underlag för att kröna den ledande kandidaten till statsministerposten.
Göran Hägglund har heller inte visat något större intresse för primärvalsförslaget. Hans tvekan är lätt att förstå. Ett primärval utser nämligen inte bara en vinnare. Även ett antal förlorare kommer att exponeras och Hägglund räknar nog inte med att han skulle kvalificera sig ens för en startbiljett i någon av valets deltävlingar.
Så det blir nog inget med Olofssons primärval.
Men som sagt. Tanken var tilltalande.