Tillfället gör tjuven
Tillgången på potentiella gärningsmän är oroväckande hög. På kort sikt finns inte så mycket att göra åt det. Gärningsmännens antal beror nämligen till stor del på sociala förhållanden i samhället. Foto: Scanpix
Foto:
För att ett rån skall inträffa krävs tre komponenter. För det första krävs gärningsmän, för det andra krävs tillräckligt begärliga varor att stjäla. För det tredje krävs ett bra tillfälle att genomföra rånet.
Ledare
Tillgången på potentiella gärningsmän är oroväckande hög. På kort sikt finns inte så mycket att göra åt det. Gärningsmännens antal beror nämligen till stor del på sociala förhållanden i samhället. Sådant tar lång tid att påverka i positiv riktning.
En annan företeelse som triggar rekryteringen av nya yrkeskriminella personer är den alltmer organiserade gäng - och nätverksbildningen i kriminella kretsar.
I en ny rapport från Polisen i Västra Götaland konstateras t ex att de mest rekryteringsbara är män i 20-årsåldern utan utbildning och inkomster. De bor i förorter i Angered, Bergsjön och på Hisingen, de är andra generationens invandrare och de har lagförts för i genomsnitt 18 brott vardera under de senaste 10 åren.
Enligt polisens beräkningar går det ungefär nio rekryteringsbara kriminella ungdomar på varje medlem i de tungt brottsliga ligor som idag är etablerade i Göteborg. Polisen i Västra Götaland slår också fast att den verklighet som de beskriver i sin rapport, inte i första hand är ett polisiärt problem.
Polisen har viktiga uppgifter i samhället. Men vi kan knappast begära att polisen skall rusta upp förorterna, driva högkvalitativa skolor i de utsatta stadsdelarna, skapa omfattande lärlingsprogram för sysslolösa tonåringar eller bedriva effektiva arbetsmarknadsprogram för deras föräldrar. Vi vet således ganska väl vad som behöver göras för att minska rekryteringen av nya gärningsmän. Samtidigt vet vi också att det tar lång tid att påverka sociala strukturer i samhället.
Mängden begärliga varor ökar stadigt i vårt konsumtionssamhälle. De flesta av oss uppskattar de prylar vi omger oss med. Ingen seriös människa torde därför föreslå att t ex bilar, cyklar, datorer och dyra kläder borde avskaffas för att minska rånrisken.
Däremot finns mycket att göra för att begränsa tjuvarnas tillfällen att begå brott. Exempelvis skapar bankernas och säkerhetsföretagens ovilja till förnyelse av sina rutiner många tillfällen till grova och allmänfarliga brott. Ett stopp för ofoget att åka runt med obevakade och firmamärkta bilar fullproppade med pengar skulle därför vara ett effektivt bidrag till brottspreventionen.
Bankerna har uppenbart ett egenintresse av att hålla igång kontanthanteringen i samhället. Dyra kortavgifter för såväl handlare som enskilda personer har gjort Sverige till ett underutvecklat land när det gäller kortbetalning. Klarar inte penningbranschen av att med egna krafter reformera sin verksamhet så bör riksdag och regering ta initiativ i saken. Regelverket för penningtransporter måste samtidigt uppgraderas. På marknaden finns t ex tillgänglig teknik för omedelbar förstörelse av pengarna om någon försöker bryta sig in i en transportbil. Lika självklart som att varje penningtransport skall vara tekniskt säker är kravet på att lastning och lossning av pengar skall övervakas av professionell säkerhetspersonal.
Ett samhälle kan aldrig helt gardera sig mot kriminalitet. Rån och stölder är tyvärr delar av livets helhet. Det som kan göras för att minska riskerna bör dock självfallet göras. Breda socialpolitiska reformer av bostadsområden, utbildning och arbetsmarknad är viktiga inslag i det brottsförebyggande arbetet. Ökad effektivitet inom polismyndigheten är heller inte oviktigt. Varje människa, företag och förvaltning bör dessutom ta chansen att begränsa risken att bli utsatt för brott. Tillfället gör tjuven, lär oss det gamla ordspråket.
Precis så är det.