Terrorn utmanar vår demokrati
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Samtidigt gick terrorister till attack i London. I en samordnad och krigsliknande manöver detonerades flera bomber mitt i huvudstadens folkhav. Ett stort antal människor mördades och tusentals skadades och chockades. Koskinen är chef för Svenska Kyrkans utlandsverksamhet. Hals över huvud fick han störta iväg för att ringa ihop förstärkning till Svenska Kyrkans församling i London. Han leder ett nätverk av sjukhuspräster, fängelsepräster och andra professionella själasörjare vilka är beredda att på kort varsel ge sig ut för att hjälpa chockade och sörjande människor som söker sig till kyrkans församlingar i tider av chock och kris.
Troligtvis finns det samband mellan terrorattacken och det pågående G8 - mötet i Skottland/kriget i Irak. Men morden på civila i London berör inte bara de länder som är samlade till toppmöte eller de som har/har haft trupper i Irak. Angreppet är inte riktat mot en nation utan mot alla. På nyhetsplats i Folkbladet berättar en Norrköpingsbo på besök i London om sina upplevelser av terrordådet. Denna person har - lika lite som alla de andra drabbade - ett dyft att göra med vare sig Irakkriget eller G8 - mötet. Att de ändå utvalts till offer för terroristernas krigföring pekar på det centrala och riktigt otäcka med dådet i den brittiska huvudstaden. Genom att sprida skräck och förstörelse hoppas terroristerna att vinna mark för sin extremism. Attacken är - som premiärminister Tony Blair sade - riktad mot vårt sätt att leva och mot demokratins och den fria opinionsbildningens värderingar.
Statsminister Göran Persson avbröt omedelbart sin semester och samlade regeringen till möte. Vid en presskonferens konstaterade Persson att "samhället får inte vika ner sig" för terrorismen. Vi måste stå upp för demokratin och för politiska ledares möjlighet att fatta beslut även i svåra och komplexa frågor.
G8 - mötets två huvudfrågor är hjälpen till det svältande Afrika och behovet av gemensamma insatser för att effektivt åtgärda de mänskliga aktiviteter som hotar jordens klimat.
Terroristernas grymma och medeltida svar på de demokratiska och besvärliga processerna i Edinburgh var mord på oskyldiga människor.
Terrorismen utmanar de västerländska demokratiernas värderingar och förhållningssätt. Hotet från terrorn ställer våra demokratier inför svåra prov. Vi måste tänka i flera dimensioner och arbeta efter olika spår. Å ena sidan står det fullständigt klart att terrornätverkens ledare och organisationer måste nedkämpas militärt på ett effektivare sätt än vad som hittills skett. Länder som stöder terrorism måste utsättas för hårdare press från en mer samlad värld än tidigare. Å andra sidan står det lika klart att terrorns sociala och ekonomiska grundvalar måste nedkämpas politiskt. Kulor och krut kommer inte att minska terrorns rekryteringsbaser i flyktingläger och slumområden.
Demokratin måste visa att den står pall även när den utmanas av medeltida mördare.