Täta partnerbyten inger inte respekt
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Såväl borgerligheten, socialdemokratin som LO tycker således att det är angeläget att synas tillsammans med lärarfacket inför valet.
Men vad tycker lärarfacket?
Det är sällan en särskild god politisk strategi att försöka vara everybodys baby. LR kan förstås hävda att de skickligt utnyttjat politikernas lystnad till lärarfacklig närhet. Förbundet har fått föra fram några av sina fackliga käpphästar med stöd av regeringen, oppositionen och LO. Troligare är dock att det är Lärarfacket som utnyttjats av valstrategerna. I valtider är partierna framförallt på jakt efter ökad legitimitet i sina utspel. Förmodligen uppfattar breda grupper av medelklassens mittenväljare lärare som något mer trovärdiga än politiker i skolfrågor. Gemensamma utspel med lärare, läkare, poliser och andra yrkesgrupper med hyggligt gott anseende i samhället är därför guld värda för partierna. De enskilda utspelens sakliga innehåll är mindre viktiga i dessa sammanhang.
LR:s ledning skall givetvis försöka att föra fram sina fackliga intressen på bästa möjliga sätt. Täta partnerbyten på DN debatt inger emellertid inte något särskilt stort förtroende. Skillnaderna mellan borgerlighetens och socialdemokraternas grundläggande uppfattningar om hur skolan bör fungera är helt enkelt för stora för att tänkas bort i valrörelsen.
Det borde Metta Fjelkner ha tänkt på.