Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Täta partnerbyten inger inte respekt

Norrköping2006-01-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Politiska partier jagar gärna väljare och opinioner i flock. Så här vid valårets inledning förefaller skolan och lärarfacken att vara de som uppvaktas allra mest av politikens kavaljerer. På kort tid har ordföranden i Lärarnas Riksförbund (LR), Metta Fjelkner skrivit inte mindre än tre debattartiklar i DN tillsammans med i tur och ordning de borgerliga partiledarna, LO-ordföranden och skolminister Ibrahim Baylan.
Såväl borgerligheten, socialdemokratin som LO tycker således att det är angeläget att synas tillsammans med lärarfacket inför valet.
Men vad tycker lärarfacket?
Det är sällan en särskild god politisk strategi att försöka vara everybodys baby. LR kan förstås hävda att de skickligt utnyttjat politikernas lystnad till lärarfacklig närhet. Förbundet har fått föra fram några av sina fackliga käpphästar med stöd av regeringen, oppositionen och LO. Troligare är dock att det är Lärarfacket som utnyttjats av valstrategerna. I valtider är partierna framförallt på jakt efter ökad legitimitet i sina utspel. Förmodligen uppfattar breda grupper av medelklassens mittenväljare lärare som något mer trovärdiga än politiker i skolfrågor. Gemensamma utspel med lärare, läkare, poliser och andra yrkesgrupper med hyggligt gott anseende i samhället är därför guld värda för partierna. De enskilda utspelens sakliga innehåll är mindre viktiga i dessa sammanhang.
LR:s ledning skall givetvis försöka att föra fram sina fackliga intressen på bästa möjliga sätt. Täta partnerbyten på DN debatt inger emellertid inte något särskilt stort förtroende. Skillnaderna mellan borgerlighetens och socialdemokraternas grundläggande uppfattningar om hur skolan bör fungera är helt enkelt för stora för att tänkas bort i valrörelsen.
Det borde Metta Fjelkner ha tänkt på.