Ta en kräfta med Edling, Persson!
Den förre LO-mannen Jan Edling utkom i går med en uppföljare till rapporten "Alla behövs" vars publicering ledde till att han på försommaren valde att lämna sitt arbete som utredare i LO-borgen.
Göran Persson borde bjuda in LO-mannen Jan Edling (bilden) till diskussion och överläggning. Foto: Scanpix
Foto:
För Östergötlands del handlar det om drygt 21 procent av arbetskraften. Slår man ut kostnaderna för ersättningarna till de arbetslösa och sjukskrivna per innevånare i vårt län når vi upp till summan 14 500 kronor per innevånare/år.
Jan Edlings rapport visar med all önskvärd tydlighet att den höga frånvaron från arbetslivet innebär stora sociala och ekonomiska påfrestningar för enskilda medborgare, företag/förvaltningar och för samhället som helhet.
Problemet är till stor del strukturellt. Edling visar med väl underbyggda siffror och analyser att det svenska näringslivet - likt övriga världens företag - är delar av en global marknad som omstruktureras i hög fart.
Edling avråder bestämt från alla former av hindrande lagstiftning mot den fria handelns rörelser. Isolation är aldrig ett bra alternativ för företag, orter och länder som vill hänga med i svängarna. EU - kommissionens beslut att införa kvoter för textilimport från Kina är ett aktuellt exempel på hur tokigt det kan bli när relativt rika länder/regioner försöker skydda sina marknader från import från låglöneländer.
I går hade textilberget vid EU: s gränser växt till 42 miljoner plagg! Importörerna är förtvivlade, arbetstagare i Kina riskerar ökad fattigdom och konsumenterna i Europa får dyrare kläder. EU - kommissionens syfte - att rädda textilindustrin i Sydeuropa är dödfött. Kläder och andra varor bör tillverkas på de platser där pris och kvalité är mest gynnsamt.Kvoter och handelshinder tillhör forntiden.
I rapporten "Agenda för Sverige" pläderar Jan Edling istället för en klok anpassning till globaliseringens dynamik. Ett av hans intressanta förslag är ett slags kompetensförsäkring som i hög grad skulle kunna innebära framåtsyftande förbättringar för dagens långtidsarbetslösa/långtidssjukskrivna. Istället för att under långa perioder uppbära passiva kontantstöd skulle enskilda medborgare kunna använda sin ofrivilliga frånvaro från arbetslivet till kompetensutveckling för kommande och mer kunskapsintensiva arbeten.
Edling visar också på betydelsen av ett högt utvecklat näringsliv. Frånvaron är betydligt lägre i de orter/regioner som har hög närvaro av små- och medelstora företag.
"Agenda för Sverige" är ett genomtänkt och hoppingivande dokument. Göran Persson och hans regering bör ta till sig Jan Edlings kunskaper och slutsatser. Vid sitt tal i Björkvik i söndags talade Persson i och för sig mycket om arbetslösheten. Men de åtgärder och insatser som han annonserade var alltför koncentrerade till den offentliga sektorn. Självfallet är det angeläget med satsningar inom t ex äldreomsorgen och sjukvården. Men för att komma till rätta med de allvarliga strukturella problemen på den svenska arbetsmarknaden krävs framförallt reformer som underlättar samhällets anpassning till globaliseringen. Socialförsäkringarna behöver förnyas och näringslivet måste ges bättre förutsättningar att utvecklas. På båda dessa punkter har Jan Edling mycket matnyttigt att komma med.
Persson borde därför bjuda in honom till diskussion och överläggningar. Regeringens kräftskiva på Harpsund nästa vecka är ett bra tillfälle. Ordspråket lär oss att människor inte lever av bröd allenast.Inte heller regeringar drar sig fram enbart på lekamlig spis.
Utan nya idéer och framtidsinriktade reformer lär den höga frånvaron från arbetslivet bita sig fast i samhället.Och blir det så, så är det godnatt Persson.