Svenskt hot mot USA
I Uppdrag Granskning i tisdags skildrades ett av de märkligaste ärenden jag träffat på som politiker. Frågan är om det någonsin får sin lösning.
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Färm i världen
För drygt 10 år sen kontaktades Lans av svenska och amerikanska advokater som skulle ?hjälpa? honom att återfå de licensavgifter han hade rätt till när stora datorföretag använde hans patent. I början gick det bra. Advokaterna drog in 200 miljoner kronor från bl a japanska företag. Sen vände det.
Problemet var att advokaterna ? mot Lans instruktioner ? stämde bolagen i Lans eget namn istället för i namn av det Lans-bolag som ägde patentet. Denna formalitet ledde till att Lans förlorade, fick betala motpartens rättegångskostnader, och t o m blev skadeståndsskyldig!
Då föreslog motparten, dataföretaget Gateway, en ?förlikning?. Lans skulle avstå rätten till alla sina nuvarande och framtida uppfinningar. De krävde evigt näringsförbud för en av Europas främsta uppfinnare och att den teknik som EU satsat hundratals miljoner euro på för all framtid skulle hamna i USA-ägo. Lans vägrade ? och förstod att advokaterna hade agerat mot hans intresse.
Jag uppmanade därför 2004 Svenska Advokatsamfundet att granska fallet ? utan resultat. Och Lans har stämt sina f d amerikanska advokater och krävt att domstolen ska ompröva beslutet om rättegångskostnaderna.
Vanligen lägger sig varken Sveriges regering eller EU i enskilda fall i utländsk domstol, men detta är en principfråga. Både Sverige och USA har skrivit under avtal som ska garantera utländska medborgare samma rätt som inhemska vid patenttvister, och därför protesterade den förra s-regeringen. Själv protesterade jag 2004 som Europaparlamentariker till den amerikanska kongressen, ihop med bl a dåvarande ordföranden i parlamentets industriutskott, förre spanske utrikesministern Carlos Westendorp. Vi fick aldrig några svar.
Lansfallet verkar som en Kafkahistoria, tills man inser orsaken. Jag sa i Uppdrag granskning att problemet sannolikt handlar om att Lans uppfinningar hotar USA-dominansen för viktiga militärindustriella intressen. USA ?löper risken att få överge sitt tekniska ledarskap i en potentiellt lukrativ och växande marknad?, som det amerikanska luftfartsverket skrev för några år sedan.
Varken Sverige eller EU kan acceptera att amerikanska intressen stoppar patent och kunskaper från EU-medborgare och diskriminerar europeiska företag på ett sätt som direkt hotar europeisk industri och europeiska jobb. Det kanske är dags för alliansregeringen att göra ett nytt försök att hjälpa Håkan Lans.