Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Svensk Maffia" - fortsättningen

Christer Sandberg till egenannons

Frilagd

Christer Sandberg till egenannons Frilagd

Foto: Forsby Jan

Norrköping2010-10-30 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För tre år sedan kom Lasse Wierup och Matti Larsson ut med boken "Svensk Maffia". Att just använda benämningen maffia var förstås ett ställningstagande.

- Vi övervägde det noga, men kom fram till att ordet bäst täckte in vad det handlade om, sa Lasse Wierup när han var i Norrköping och presenterade boken.

Om några veckor kommer uppföljaren; "Svensk Maffia - fortsättningen". I förordet berättar författarna att de verkligen inte tänkt sig en uppföljare. Men utvecklingen har accelererat på ett sätt som de inte förutsåg.

Krönika
Tyvärr, eller hur man nu ska se det, har de hittat en hel del stoff just i våra trakter. Bland annat en gripande skildring av hur föräldrarna ser hur deras son försvinner in i ett mc-gäng här.

En vanlig svensk familj från villasamhället ser sonen uppslukas av en kriminell värld. Här finns också en beskrivning av det som leder fram till att en ung man som är med i Top Side i Åby spränger sig själv till döds vid ett attentat i Åtvidaberg.

Uppenbarligen på order från Hells Angels. Mc-klubben i Åtvidaberg hade just tagits upp i konkurrerande Outlaws. Mindre än tre veckor efter det misslyckade dådet i Åtvidaberg blir Top Side en officiell hangaround-klubb till Hells Angels. Nu är de fullvärdiga medlemmar.

De är inte alls många. Inte sällan sitter de ju dessutom i fängelse. Men de är numera ett inslag i gatubilden i Norrköping i sina västar. Ibland får de besök av medlemmar från andra orter som tar in på Grand Hotel.

Förvånade hotellgäster ringer Folkbladet och tycker att vi ska skriva om att det finns Hells Angels-medlemmar på hotellet. Men att ta in på hotell är ju inte brottsligt på något sätt.

När de begår brott är det en annan sak. Då berättar vi att det är relaterat till det kriminella gänget. Ett bråk med någon av dem inblandade motiverar alltså en större rubrik, än ett slagsmål mellan vilka busar som helst.

Men hur vi publicister ska förhålla oss här är inte självklart. I boken finns en huvudperson från Norrköping namngiven och med på två bilder.

Folkbladet har skrivit om honom flera gånger, men då alltid som 42-åringen eller vad han nu är. Några riktigt grova brott är han inte dömd för. Senast han stod inför rätta blev han frikänd. Ska andra publiceringsregler gälla för de som är med i ett kriminellt gäng? Det är möjligt.

Men det är också möjligt att de faktiskt efterfrågar publiciteten, avvägningen är svår.

Jag är själv intervjuad i boken. Det kapitlet handlar om hur jag blev hotad av Original Gangsters för ett par år sedan. Både vice presidenten och presidenten ringde upp mig flera gånger, det är bra återgivet i boken. Nog var det påfrestande att ha dem i luren. Men jag gjorde i alla fall rätt som stod emot deras krav. Det har inte alla gjort, vilket det också finns ett bisarrt exempel på i boken, tyvärr känner jag till fler.

Slutsatsen är den här i "Svensk Maffia - fortsättningen":

" Ett vardagligt ställningstagande hos de många, tydligt uppbackad av samhällets institutioner, framstår som det som gängen fruktar mest."

n n Det var bara
det jag ville säga
.

Läs mer om