Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svensk byggnäring måste moderniseras

Norrköping2004-05-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bygga är ett mycket positivt ord som får tankarna att löpa mot framtiden. Byggande handlar om skapande, kreativitet, förändring och nyheter. ?Vi bygger landet? sjöng den unga socialdemokratin på 1940-talet och ?Landet skall med lag byggas? är en annan gammal stolt och minnesvärd devis från tidigare generationer.
Den byggda miljön påverkar våra liv och relationer på oerhört många plan. En god och genomtänkt samhällsbyggnad hjälper oss att i våra egna små liv bygga vänskap, kärlek, rikedom och kanske rentav då och då, små stunder av lycka.

Byggnäringen är också viktig för allas vår ekonomi. Byggandet i alla dess olika former tar i anspråk ungefär 10 procent av den arbetande arbetskraften. Byggsektorn i sin helhet är samtidigt direkt inblandad i ungefär 20 procent av vårt lands BNP varje år.
Underutveckling
Byggnäringen är nu inne i en period där stora förändringar står för dörren. Näringens arbetsformer har inte utvecklats på samma sätt som övriga näringsgrenar och lönsamheten, produktiviteten och medarbetarnas anställningstrygghet är exempel på underutvecklade områden inom byggsektorn. Idag är över 13 procent av byggnadsarbetarna arbetslösa. Skall byggföretagen kunna attrahera och rekrytera medarbetare i framtiden så måste de verkligen anstränga sig för att på ett väsentligt sätt minska arbetslösheten.
Den största och mest genomgripande strukturomvandlingen handlar om ökad industrialisering av produktionsprocessen. Idag kännetecknas byggandet fortfarande av hantverkstraditioner och väldigt specialiserade yrkesområden vilket gör bygg- och anläggning till mycket arbetskraftsintensiva branscher. Inom flera företag pågår nu stora projekt som syftar till att de allra flesta arbetsuppgifterna i ett bygge ? utöver grundläggning och montering ? skall utföras på en särskild och permanent produktionsplats. Denna utveckling i vars förlängning vi kan se både billigare och kortare byggprocesser kan faktiskt mycket väl förenas med såväl ökad anställningstrygghet, bättre arbetsmiljöer och ökad lönsamhet för företagen.

<B>Splittrade</B>
Den pågående elektrikerstrejken har sin udd riktad mot vad elektrikerna beskriver som ?pressade byggtider?. Givet dagens arbetsorganisation är elektrikernas missnöje lätt att förstå. Byggnäringens omoderna och splittrade arbetsorganisation har kommit till vägs ände och varje försök att pressa ut kortare byggtider ur organisationen kommer därför att misslyckas. Elektrikerns krav berör sålunda alla företag och fackföreningar i hela byggnäringen. När strejken väl avslutats hoppas jag därför att man gemensamt i näringen kan samla ihop sig för att modernisera och industrialisera byggandets arbetsformer. Byggtiderna behöver faktiskt kortas ? annars blir produkterna och tjänsterna för dyra ? men korta byggtider behöver inte alls vara synonymt med pressade byggtider.
Läs mer om