Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Supermakt i utförsbacke

Det finns en föreställning om att USA som "den enda supermakten" ska spela en ledande roll i världen. Idén omhuldas förstås av amerikaner, men det finns tyvärr också västeuropeiska politiker som vill låta USA ta täten, även när USA:s politik är uppenbart skadlig för Europa och resten av världen.

Norrköping2006-06-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Men världen förändras, och hela idén om USA:s särställning ter sig alltmer förlegad. Förändringen började långt före Bush. Med kommunismens fall blev USA till synes ensam herre på täppan, men samtidigt försvann behovet av den store beskyddaren i väst. Nu var det inte missiler och slagskepp som räknades, utan antalet fabriker, konkurrenskraft, marknader. Nya ekonomiska stormakter trädde fram på världsscenen, i Asien och Latinamerika. Regionala handelsblock skapades, delvis riktade mot USA. Ryssland med hög utbildningsnivå och jättelika oljetillgångar håller på att finna en ny roll i världen.
USA är fortfarande en ekonomisk stormakt men dikterar inte längre villkoren för andra länder. I själva verket har USA idag betydande ekonomiska bekymmer. Delar av den amerikanska industrin knäar för konkurrensen, och USA är de facto upp över öronen skuldsatt till den kinesiska staten.
Bill Clinton och hans utrikesminister Madeleine Albright insåg detta och slog in på en försiktigt multilaterial utrikespolitik. De avstod från internationella soloutspel, och stödde upprättandet av internationella domstolar. Först Jugoslavien-tribunalen, sedan krigsförbrytardomstolen ICC i Haag. Ett förslag som Clinton undertecknade på sin sista dag i ämbetet, men som USA därefter bekämpat med alla till buds stående medel.
Efter attacken mot World Trade Center, sköljde en våg av sympati över amerikanerna och USA hade en unik möjlighet att etablera ett starkt politiskt ledarskap. Bush-administrationen spelade raskt bort detta kort genom ett arrogant unilateralt uppträdande. Idag är USA politiskt försvagat och militärt bakbundet och befinner sig i en moralisk utförsbacke som bara blir brantare för varje månad.
Allt har gått snett:
- Kriget mot terrorismen" som förs med allt smutsigare metoder och har skapat en klyfta mellan arabvärlden och väst som ökat riskerna för oss alla;
- Irak, där den krigströtta amerikanska krigsmakten visar samma demoraliseringstendenser som i Vietnam och beskylls för allt värre övergrepp mot civila;
- Afghanistan där opiumproduktionen ökat tiofalt sedan talibanernas tid och där USA fortsätter att föra krig, medan Sverige och andra länder fått den hopplösa uppgiften att normalisera förhållandena;
- Mellanöstern där USA stöder diktaturen i Egypten men underkänner en lagligt vald regering i Palestina, och där Israel tillåts härja mer ostört än någonsin.
- I stället för att ratificera provstoppsavtalet, utvecklar USA egna nya kärnvapen och ser mellan fingrarna med Israels och Pakistans kärnvapen, vilket minskar respekten för icke-spridningsavtalet NPT.
- Somalia: I stället för att stödja europeiska och afrikanska försök att installera en vald regering i det sedan 15 år laglösa landet, har USA låtit lejda krigsherrar föra ett eget krig i huvudstaden Mogadishu. Krigsherrarna har nu besegrats av islamistiska grupper. Vem ser idag USA som en politiskt och moraliskt ledande kraft i världen? Dess bättre är det val i USA i höst och mycket tyder på att demokraterna kommer att stärka sin ställning i kongressen. Och om två år är Bush borta från världsscenen. Då har förhoppningsvis ett omtänkande redan inletts i USA.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Rakt på sak:
Torsten Nilsson</span></span>
Läs mer om