Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stopplagen måste bort

Sjukvårdsminister Ylva Johansson har fått ärva den s k stopplagen från sin företrädare Lars Engqvist. Stopplagen syftar till att förhindra privata och vinstgivande företag att driva akutsjukhus.

Att föreslå lagar som stoppar privata företag från att driva just sjukhusproduktion är därför inte särskilt begåvat, skriver Widar Andersson med adress till sjukvårdsminister Ylva Johansson.
FOTO: PRESSENS BILD

Att föreslå lagar som stoppar privata företag från att driva just sjukhusproduktion är därför inte särskilt begåvat, skriver Widar Andersson med adress till sjukvårdsminister Ylva Johansson. FOTO: PRESSENS BILD

Foto:

Norrköping2004-11-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det mesta talar emellertid för att regeringen inte kommer att lägga någon uttalad stopplag på riksdagens bord. Remissinstanserna - däribland stora fackföreningar och landstingsförbundet - har nämligen riktat skarp kritik mot det förslag som regeringen tidigare har sänt ut. Privata företag är den i särklass effektivaste driftsformen som världen känner till. Så gott som all produktion av varor och tjänster är därför organiserad i privata firmor med vinstintresse. Vinstskapandet är en helt integrerad del i alla överlevande företag. Uteblir vinsterna under för många år så är det ett tecken på att företaget inte är rationellt i förhållande till sin affärsidé och/eller sina kunders betalningsvilja. Därför lämnar sådana företag marknaden.
Sjukvårdsproduktion skiljer sig inte nämnvärt från annan produktion. Sjukvårdens apparatur, dess övriga utrustning och läkemedel tillverkas och säljs ute på helt vanliga marknader. Även själva sjukhusdriften lämpar sig utmärkt för privata företag.

Frankrike vågade
Erfarenheterna från många länder - däribland Frankrike där uppemot 25 procent av sjukvården sker i privat produktion är kanske extra intressanta för en svensk att ta till sig. Frankrike är ett förhållandevis centralistiskt och politiserat samhälle. Inom sjukvården är dock decentraliseringen långt gången. Privata företag agerar på många fält inom det offentliga systemet - de flesta privata sjukhusen är specialiserade på olika planerade operationer och ingrepp men det är heller inte ovanligt med privat drift av sjukhus som också innehåller akutmottagningar.. Specialiseringen och företagens naturliga överlevnadsdrivkrafter har skapat högt kvalitativa och effektiva verksamheter som dessutom i många fall är mycket ekonomiskt fördelaktiga för medborgarna och skattebetalarna.
Att föreslå lagar som stoppar privata företag från att driva just sjukhusproduktion är därför inte särskilt begåvat. Det torde heller inte vara ideologiskt relevant för SAP att lägga förslag som fördyrar sjukvården och som riskerar att göra tillgängligheten ännu sämre för medborgarna. Därför kommer heller inte Ylva Johansson att lägga något sådant förslag. I förhandlingarna med samarbetspartierna borde det vara tämligen lätt att komma överens med miljöpartiet i denna fråga. Vägrar vänsterpartiet att släppa sina ideologiska snuttefiltar i sjukhusfrågan så får väl regeringen och mp gå till riksdagen utan vänstern.