Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stelt system för stödboende

Igår arrangerade Norrköpings kommun en öppen redovisning av de insatser man gör för att motverka hemlösheten bland stadens medborgare.

Foto:

Norrköping2005-03-05 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Folksamsalen på Arbetets museum var välfylld av socialarbetare, fastighetsägare och medlemmar från Norrköpings socialpolitiskt inriktade föreningsliv. Flera politiker deltog också på mötet. Många av de ledande borgerliga politiker som stod uppsatta på deltagarlistan valde dock av för Folkbladet okända orsaker, att utebli från diskussionen om hemlösheten&
Genom innehållsrika föredragningar från bl a socialchefen Margareta Östh, bostadssamordnaren Kenneth Edström och socialnämndens ordförande Iréne Lindén, stod det klart att Norrköpings kommun har tagit frågan om hemlöshet på allvar. Man har byggt upp en effektiv och kunskapsrik organisation för arbetet.
Agneta Wackander, som själv varit bostads- och arbetslös i långa perioder använde sig själv som exempel på att även hopplösa situationer kan förändras och förbättras. Efter 25 år på företaget blev hon arbetslös när Ericsson avvecklade sin verksamhet i Norrköping. Hon har tagit sig ur ett alkoholmissbruk - är sedan flera år nykter alkoholist - och hon vet hur det känns att ha en liten husvagn som bostad under kalla vintrar. Genom samarbete med kommunens bostadssamordnare bor hon nu emellertid i en vanlig lägenhet som hyresgäst hos en av stadens privata fastighetsägare.
Kommunens samarbete med fastighetsägarna har utvecklats mycket positivt under de två senaste åren. För tio år sedan var situationen helt annorlunda. Fastighetsbolagen var djupt missnöjda med hur kommunen skötte sina åtaganden för de människor som behövde stöd och support för att kunna sköta sitt boende. Kommunen har tagit till sig kritiken och vid gårdagens diskussion vittnade såväl det kommunala som de privata bolagen om sitt förtroende för hur samarbetet fungerar idag. Norrköpings kommun borde dock ompröva sitt något stela system för när ett stödboende skall omvandlas till eget boende med eget kontrakt. En av fastighetsbolagens representanter, Staffan Andersson från Lundströms, var klokt kritisk till kommunens lätt rigida modell. Andersson påpekade att likaväl som vissa personer mycket snabbt kan ta ansvar för ett eget hyreskontrakt precis som vem som helst, så finns det andra människor som kanske behöver livslångt stöd för att kunna bo på ett hyfsat och värdigt sätt. Staffan Andersson har rätt i detta avseende. Här borde kommunen ändra sin modell.