Steget efter
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Femtiofem motioner ska riksmötet behandla under de fyra dagarnas förhandlingar.
Fler motioner innehåller motstridiga förslag. Ett par motionärer vill uppvärdera monarkin och stärka kungafamiljens roll. En annan motion argumenterar tvärtom för monarkins avskaffande. Förbundsstyrelsen vill att riksmötet avslår båda motionerna. Istället föreslås att monarken förlorar sin rättsliga immunitet och åtnjuter religionsfrihet. Därigenom hoppas förbundsstyrelsen att monarkin som institution ska stärkas. Vem har sagt att man inte kan vara alla till lags? Gyllene medelvägar har dock en tendens att inte behaga någon och en monarkidebatt är att vänta.
<b>Ordförandestrid</b>
En annan stridsfråga är personvalen och i synnerhet ordförandevalet som ska förrättas idag. Magnus Berntsson avgår som förbundsordförande. Två män känner sig manade att axla ordförandeskapet. Valberedningen föreslår Jakob Forssmed som är 26 år och arbetar på riksdagskansliet i Stockholm. Utmanaren är 22-årige ombudsmannen Daniel Långström från Jönköping. Långström har sammanställt en kampanjbroschyr om sig själv inför ordförandevalet där han beskrivs som allmänborgerlig, väl ideologiskt förankrad och radikal i värdefrågor. Kanske kan en sådan profil locka ombuden i Växjö. Störst fokus läggs i broschyren vid organisatoriska frågor och hur den nya ledningen ska arbeta för att stärka förbundet. Det är en organisatör och ombudsman ut i fingerspetsarna som vill bli ny ordförande. Hur valet utfaller är ovisst.
<b>Oenighet om adoptioner</b>
Det blir inget kristdemokratiskt riksmöte utan debatt om adoption och homosexualitet. En motion med titeln "Slopa diskrimineringen av homosexuella" vill ge homosexuella prövningsrätt för adoption. Förbundsstyrelsen anser att den motionen ska avslås. En annan motion som vill att riksmötet uttalar betydelsen av det tvåkönade föräldraskapet rekommenderas bifallas. Motionen vill också att KDU ska verka för att homosexuella inte ska ha rätt att prövas som adoptivföräldrar, vare sig det gäller närståendeadoption eller övrig adoption. Men förbundsstyrelsen som anser biologiska band som viktigast gällande föräldraskap vill inte stänga möjligheten helt till närståendeadoption. Om båda biologiska föräldrarna är ute ur bilden så skulle KDU kanske tänka sig att en syster eller bror får adoptera barnen. Trots att de är homosexuella. Men denna nya inställning delar som sagt långt ifrån alla medlemmar inom det kristdemokratiska ungdomsförbundet och en hård debatt är att vänta.
<b>Nollvision på aborter?</b>
Uppseendeväckande är att kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp fortfarande är en sådan kontroversiell fråga inom KDU. Motionen "Omvärdera abortpolitiken - det handlar om rätten till liv" anser att abort är "en djup och oacceptabel kränkning av människovärdet". Moionärerna vill ha nollvision av aborter och att abort endast ska tillåtas då synnerliga skäl föreligger.
Kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp är alltså år 2001 fortfarande inte tillräckligt starkt skäl för medlemmar inom KDU att inte ofreda den svenska abortpolitiken.
Kongressloganen "Steget före" känns fruktansvärt krystad. Mindre trovärdighet att verkligen tala framtidsfrågor kan KDU inte få än om människor läser motioner och utlåtanden. Mer rättvisande sloganer vore: "Kristdemokraterna - alltid steget efter", "Samhället förändras, men inom KDU märks det inte" eller "Ung, inskränkt och stolt".