Stanna kvar på ditt jobb, Anitra!
Mutskandalen inom Systembolaget bara växer. Ena dagen handlar det om förmånliga inköp av sprit och andra dagen handlar det om mutor i form av resor och andra nöjen.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Svenska folket verkar dock vara av en annan åsikt. I en Gallupundersökning som på måndagen presenterades på expressen.se anser 35 procent att hon ska stanna kvar på sin post medan 25 procent anser att hon bör avgå.
Möjligt vara sambo?
Gallup har också ställt frågan om det är möjligt för chefen på ett statligt verk att vara sambo med statsministern. Här är svaret ännu tydligare. 68 procent av svenska folket ser inga problem med Anitras och Görans privatliv. Man kan därför ganska enkelt konstatera att det gjorts stora försök att politisera den här frågan. Att genom Anitra försöka klämma dit Göran Persson och att genom denna skandal legitimera ett avskaffande av systembolagets monopol. Försök som uppenbarligen misslyckats.
Mutmisstankarna inom Systembolaget är inget nytt. Redan 1999, när Anitra Steen tillträdde som VD, fanns rykten om att oegentligheter förekom. Rykten som Anitra valde att kolla upp och granska. Arbetsgrupper som hade till uppgift att arbeta med frågor som handlar om moral och etik tillsattes. Redan i mitten av januari i år avskedade systembolaget ett antal anställda eftersom de brutit mot systembolagets regler för leverantörskontakter. Samtidigt med avskedandet gjordes en polisanmälan mot de misstänkta. Företagets policy är därmed glasklar. De som brutit mot de interna reglerna kan inte ha kvar sina arbeten. I förrgår hävdades att Anitra och hennes ledning valt att inte polisanmäla personer trots att de gjort sig skyldiga till brott. Man kan fråga sig varför hon inte skulle göra det. För sin egna trovärdighet verkar det en aning märkligt. Mycket tyder på att så inte heller är fallet. Alla fakta som kommit fram när det gäller muthärvan har vidarebefordrats till polisen. Skulle det visa sig att någon av de systembolaget avskedat för att de brutit mot de interna reglerna gjort sig skyldig till brott, trots att man inte polisanmälts i ett första skede, kommer personen i fråga ändå att granskas och eventuellt dömas. Alla bevis är inlämnade, inget har dolts, och det är inte systembolaget utan polisen som ska granska och utreda brott i det här landet.
Enligt kritiker bör Anitra avgå eftersom hon enligt dessa borde känt till vad som försiggick. Visst, som högste ansvarig har du alltid det slutgiltiga ansvaret, det kan ingen komma ifrån. Men det är inga dumskallar som varit inblandade i affärerna. De har naturligtvis gjort allt för att inget skulle läcka, varken till media eller till systembolagets ledning. Anledningen till att det hela kom ut var att en medarbetare på systembolaget berättade för ledningen. Om nu Anitra sedan hon tillträdde 1999 arbetat med dessa frågor är det svårt att hävda att hon suttit med armarna i kors. Det är högst troligt att när de inblandade fick se att de var granskade bytte strategi eller metoder, allt i syfte att kunna fortsätta sin verksamhet.
Att en sådan här härva klaras upp är oerhört viktigt. När det gäller ett statligt bolag är det än mer viktigt. Men att som de borgliga partierna så tydligt politisera frågan är att gå fel väg. Skiten måste fram och då borde det i stället vara på sin plats att man som politiker, värnande de demokratiska spelreglerna, ställer upp på det arbete som systembolagets ledning initierat. Detta tycks inte de borgliga partierna vara intresserade av. Inget tycks viktigare än att ta egna politiska poäng. Makten förblindar, precis som makt och framgång förblindat ett antal chefer på systembolaget.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>