Att bo bra i ett område där det känns tryggt, funktionellt och demokratiskt är en central del i det vi kallar livskvalitet. Den goda staden är ett begrepp vi vill arbeta vidare med. Vi vet att det är frågor som engagerar människor. En blick runt omkring i landet och vi ser hur många kommuner på olika sätt arbetar med stadsförnyelse, vilket också är en del av tillväxtpolitiken.
Debatt
Det handlar om byggnader, ytor för rekreation och kollektivtrafiklösningar som betyder att bilarna försvinner från vissa stråk. Mötesplatserna blir fler och fler där människor under varierande former umgås. Hur vi planerar våra städer påverkar människor i olika avseenden. Alla har säkert någon plats dit man söker sig för en stunds eftertanke eller reflektion; människor formas av miljöer.
Sedan ett antal år tillbaka har det anordnats bomässor runt om i landet. Flera stycken har - lindrigt uttryckt - präglats av överdåd. Vår tanke är annorlunda och vi tror att det är viktigt med en bredare ansats och föreslår en förstudie för att utröna möjligheterna att genomföra en stadsbyggnadsmässa i Östergötland.
En stadsbyggnadsmässa vore ett bra tillfälle att visa upp den Fjärde Storstadsregionen och dess kvaliteter. Redan nu finns det både stora och små planer på byggnation och stadsförnyelse. Foga samman några projekt till en helhet, titta på nyskapande arkitektur, påverka olika miljöer, diskutera hur ett klimatsmart boende kan uppnås och hur vi bäst främjar ett integrerat boende där gamla och unga, män och kvinnor, funktionshindrade, kan leva ett gott liv. En viktig fråga är hur vi bygger och planerar för tryggheten och säkerheten i bostadsområdet och på andra platser.
Poängen med hela projektet är att boendet påverkar våra liv. För att de bästa idéerna ska komma fram behövs nya röster. Fältassistenten kanske kan komma med förslag om hur unga kan känna delaktighet i boendet, miljökonsulten kanske vet hur man kan bygga klimatsmart - listan kan göras längre. Alla kan vi lära av varandra. Samhällsbyggnad och politik har alltid påverkat varandra. Ibland positivt - ibland negativt. 1930-talet med nya stadsplaneideal och funktionalismen är det goda som vi än idag kan njuta av. Miljonprogramsbyggandet är kanske det mindre goda, men som det ändå finns förklaringar till. Att omdana dessa områden är en i alla avseenden viktig fråga som säkert engagerar människor. Hur vi planerar och bygger är en av de allra viktigaste folkhälsofrågorna.
Slutsats: Vi föreslår en förstudie för att utreda intresset och möjligheten att genomföra en stadsbyggnadsmässa. Finns intresse från de olika aktörerna och finns det objekt som tidsmässigt går att sammanfoga? Vi tror att det skulle röna ett stort intresse både inom och utanför länet. Vi vill betona att det inte ska vara något överdåd och att det bara ska ingå objekt som är planerade. Ordet är fritt!