Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sprit och politik

Tendensen är solklar. Alkoholens tillgänglighet ökar och priset sjunker. I allt väsentligt är det medborgarnas egna köpbeteenden som styr tendensens riktning.

Det statliga butiksmonopolets försäljningsställen kan inte matcha priserna hos konkurrenterna i bland annat Danmark, Tyskland, Finland och Baltikum. 
Foto: Scanpix

Det statliga butiksmonopolets försäljningsställen kan inte matcha priserna hos konkurrenterna i bland annat Danmark, Tyskland, Finland och Baltikum. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-08-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det statliga butiksmonopolets försäljningsställen kan inte matcha priserna hos konkurrenterna i bland annat Danmark, Tyskland, Finland och Baltikum. Statsministerns utspel i spritskattefrågan i går visar att han nu vill göra något åt Systembolagets priser.
Det finns ingen anledning att hyckla om Perssons motiv. Han vill att en större del av skatteintäkterna från alkoholförsäljningen rullar in i den svenska statens kassa. Inget fel i det. Han vill dessutom begränsa utrymmet för den sorts halv- och helkriminella aktiviteter som alltid dyker upp på alla marknader med stora och rundningsbara prisskillnader. Också detta är ett rimligt argument.
Billigare alkohol i Sverige kan förväntas leda till sjunkande marginaler för de företag och nätverk som profiterar på Sveriges nuvarande mycket särpräglade alkoholbeskattning.

<B>Det hedrar statsministern att han inte anför några överdrivna folkhälsoskäl för sin ambition att få igenom en sänkning av spritskatten i riksdagen. Svenskköpt sprit torde näppeligen vara nyttigare än tysk eller finsk.</B>

Däremot kan vi redan nu konstatera att människor i stor utsträckning har valt bort den mer riskabla hemkörda spriten till förmån för billig utländsk alkohol. De kommersiella hembrännarna skar guld med täljknivar när det tidigare försäljningsmonopolet var mer dominant.
Genom att sänka priset på den svenskförsålda alkoholen kan även de firmor som i dag ägnar sig åt ljusskygg verksamhet med utländsk sprit få problem med sina balans- och resultaträkningar.
Göran Persson gör därför rätt när han signalerar till strid om spritskatterna i budgetförhandlingarna med vänstern och miljöpartiet. De båda samarbetspartierna predikar isolation i spritskattefrågan. (v) och (mp) anser uppenbarligen att det är befrämjande för folkhälsan och statskassan att människor gör allt fler av sina alkoholinköp i länder utanför Sverige.
Perssons utspel har även sin udd riktad mot den borgerliga valalliansens skilda åsikter i denna fråga. Kristdemokraterna sitter allt för hårt fast i sin traditionella retorik för att kunna acceptera en sänkning av alkoholskatterna i Sverige.
Sprit och politik är sålunda sammanlänkade på mer än ett sätt i vårt land.