Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Spelmonopol bra för föreningslivet

Hur ska det går för det svenska spelmonopolet? Sverige har satt sig själva i en knepig sits genom driva verksamheten allt mera affärsmässig.      Foto: Scanpix

Hur ska det går för det svenska spelmonopolet? Sverige har satt sig själva i en knepig sits genom driva verksamheten allt mera affärsmässig. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2007-07-18 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
De svenska monopolen står under attack. Systembolaget har redan nagelfarits av EU:s jurister och tjänstemän i olika omgångar. Men även spelmonopolet granskas och framtiden för den svenska spelmarknaden är oviss.

</span>Svenskarna är ett spelande folk och östgötarna är inget undantag. Mer än en halv miljard kronor spenderades hos statliga Svenska spel i Östergötland förra året.
Det motsvarar drygt 1 200 kronor per innevånare. Idag är den svenska spelmarknaden starkt reglerad: i princip är det bara folkrörelserna, hästsporten och staten som får anordna spel. Över Internet kan svenskar förvisso ta del av spel från företag som Ladbrokes, Betsson och Unibet, men i Sverige är de inte välkomna.

Det finns två argument för monopolet.

Det ena är att överskottet från svenskarnas spelande går tillbaka till statskassan, folkrörelserna och idrotten. Det andra argumentet är att privata aktörer innebär risker för ett växande spelmissbruk i Sverige.

Om EU dömer ut det svenska spelmonopolet är risken stor att de pengar som Svenska spel idag slussar över till ungdomsidrotten försvinner. Det är ganska mycket pengar det handlar om: år 2005 fick till exempel klubbar och föreningar i Norrköping 2,9 miljoner kronor från Svenska spels överskott.
Idrotten i Finspång fick drygt en miljon. Utan Svenska spels pengar måste idrotten antingen bekostas med skattemedel eller så får klubbarna helt enkelt klara sig utan.

Privata spelbolag har till uppgift att tjäna pengar till sina ägare, inte till den svenska statskassan eller till fotbolls- knattar i Finspång.

Den andra tanken med att staten reglerar spelandet är att minska spelandets problematiska sidor. För att inte locka till missbruk ska till exempel Svenska spel avstå från aggressiv marknadsföring.
Om statens bolag beter sig precis som privata aktörer fyller inte monopolet någon funktion. Det skulle vara samma sak som att Systembolaget sålde starksprit enligt principen "tag tre, betala för två".
Men på den här punkten har Svenska spel fått kritik: De spelföretag som vill in på den svenska marknaden hävdar att bolaget i själva verket beter sig som en privat aktör. Det ligger det dessvärre en hel del i.

Av allt att döma innebär EU:s regler att den svenska lagstiftningen på spelområdet måste förändras.
EU förbjuder inte regleringar av spelmarknaden men däremot krävs att regleringarna verkligen är avsedda att hjälpa spelmissbrukare. Regleringarna får inte främst finnas till för att berika statens finanser.
Cirka två procent av svenskarna har problem med sitt spelande enligt forskningen. Det är den främsta anledningen till att den svenska spelmarknaden även i fortsättningen bör vara starkt reglerad och fri från privata vinstintressen.

Men om spelmonopolet ska överleva krävs att staten gör mer för att minska spelmissbruket.

Både fotbollsknattarna i Finspång och spelmissbrukarna skulle tjäna på att spelmonopolet överlever.
Läs mer om