Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sommartankar

Erika Ullberg har tidigare arbetat som politisk redaktör på Folkbladet. Snart är hon föräldraledig pressekreterare på Utbildningsdepartementet.

Erika Ullberg har tidigare arbetat som politisk redaktör på Folkbladet. Snart är hon föräldraledig pressekreterare på Utbildningsdepartementet.

Foto:

Norrköping2005-08-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Kära läsare, det är väldigt roligt att åter få skriva i en krönika Folkbladet. Jag befinner mig för tillfället på semester. Oavsett hur vi tillbringar vår semester är sammanhållen ledighet viktigt för kroppen. Mental och fysisk avkoppling gör att vi orkar återvända till arbete eller studier. Semester kan innebära regn på de kvarglömda dynorna utanför sommarstugan, en utlandssemester till breddgrader med solgaranti eller små dagsutflykter från lägenheten. Överallt där det häckar lediga svenskar återkommer en rökig och salivstimulerande doft. Det finns ju få saker som vi gillar så mycket som att grilla. Vi älskar att hälla på tändvätska, tända eld och stolt hålla i de ofta groteskt överdimensionerande grillbesticken.

Kärleksrelationer brukar också få sig en omgång tändvätska på semestern. För vissa kan det innebära en passionerad nytändning och för andra årets praktgräl. När höga förväntningar på väder och aktiviteter riskerar att krocka med ekonomi och trötthet, är det inte konstigt att det bråkas.
En ovetenskaplig attitydundersökning i bekantskapskretsen visar att orsakerna till gräl är desamma som under övriga året. Det vill säga hushållsarbetet som är en ständig källa till konflikt. Barnens leksaker blir lika fort i en röra på golvet där hemma som på ett hotell. Disken är lika tråkig i sommarstugan som i radhuset. Dammråttorna är till och med än mer synliga i sommarljuset än på vintern. Få tycker att det är något annat än ett nödvändigt ont att diska, tvätta och skura toaletten.

En av kvällstidningarna skrev i juni om den "nya trenden". Artikelförfattaren som kanske inte av en händelse var man, försökte få oss läsare att tro att kvinnor numera älskar att städa - nakna. Åtminstone i Storbritannien så svassar ett gäng kvinnor omkring endast med mopp och trasa som accessoarer. Att det skulle innebära en ny trend där alltfler kvinnor klär av sig innan de tar itu med smutsen tror jag inte ett smack på. Jag tror istället att dessa kvinnor, liksom alltför många unga tjejer i dag, gärna vill pryda ett mittuppslag i tidningen och har inga problem med att klä av sig kläderna för att hamna där. En verkligt ny trend skulle vara om männen, oavsett naket bröstparti eller inte, skulle börja städa på lika villkor som sin kvinna.

TCO och Tidningen Mama har under våren gjort en undersökning där hälften av de kvinnliga läsarna uppger att de ensamma bär hela ansvaret för hemarbetet. 21 procent av kvinnorna svarade att de upplever stress varje dag och dubbelt så många, 42 procent, känner sig stressade flera gånger i veckan. Dessa resultat är intressanta att diskutera i samband med de höga sjukskrivningstalen. Ohälsan och vardagsstressen har en tydlig könsaspekt. Ofta har kvinnor lägre lön, lägre position och monotona arbetsuppgifter. Men orsakerna till sjukdom går inte endast att isolera till arbetsliv eller fritid. En samverkan av livets alla delar påverkar hela hälsotillståndet. Dessvärre blir kvinnor aldrig sjukskrivna eller rehabiliterade från sitt obetalda hemarbete.

Jag är för tillfället gravid i snart nionde månaden. Jag ser verkligen fram emot att vara föräldraledig under de kommande åtta månaderna. Det innebär inte att jag vill dammsuga varje vecka eller handla mat till varje middag under denna period. Bästa garanten för att undvika detta är det faktum att min sambo i sin tur sedan ska vara föräldraledig de nästkommande åtta månaderna. Att vara hemma med barn på lika villkor är kanske det bästa verktyget för att skapa jämställdhet i både arbetslivet och tvättstugan. De som tror att föräldraledigheten inte behöver fördelas mer lika för att åstadkomma ett mer jämställt samhälle är i min mening naiva. Kanske lika naiva som de personer som på allvar tror att kvinnor gillar att städa bara de får vara nakna.
Läs mer om