Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Somalia kan bli ett nytt Irak

Som om det inte räckte med den humanitära katastrofen i Irak, har USA iscensatt ett nytt förhärjande inbördeskrig, denna gång på det explosiva "Afrikas horn".
Det handlar om Somalia, ett land som inte haft en fungerande regering på mer än 15 år.

Norrköping2007-05-02 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
USA utnyttjar här den auktoritära regimen i Etiopien, ett land som förvisso också har egna intressen i Somalia, för att krossa den islamiströrelse (UIC) som under förra året skaffade sig kontroll över större delen av landet. Etiopien och USA hävdar att man är i Somalia på begäran av den internationellt erkända övergångsregering som förhandlats fram av en grupp länder, däribland Sverige.

På papperet ser denna regering representativ ut. Men den fick aldrig någon folklig förankring i Somalia. Medan övergångsregeringen med president och hundra ministrar häckade i en småstad på gränsen till Etiopien, tröttnade människorna i Mogadishu på laglösheten. Man upprättade islamiska domstolar och en milis som efter hårda strider förra våren förra fördrev de hatade krigsherrarna.
Somalia saknar fundamentalistisk tradition och även om det fanns hårdföra islamister i UIC:s ledning fanns där också moderata element. Det är inte mycket som tyder på att UIC främjade terrorism eller skyddade terrorister, vilket USA påstår. UIC framstod för många somalier som en kraft som kunde skapa fred och säkerhet i det plågade landet. Under förra sommaren och hösten bedrevs förhandlingar mellan den provisoriska regeringen och islamisterna.
Men samtidigt planerade USA och Etiopien i hemlighet en invasion av Somalia för att störta islamisterna. Offensiven drogs i gång före jul. Den illa utrustade domstolsmilisen hade inte en chans mot de stridsvana etiopiska soldaterna som förfogade över tanks och helikoptrar och leddes av amerikansk spaning. Huvudstaden intogs och krigsherrarna återvände.
Nu pågår ett allas krig mot alla i Somalia. Somalierna attackerar de kristna ockupanterna, men slåss också inbördes. Den provisoriska regeringen vilar på etiopiska bajonetter och kontrollerar inte mycket mer än de regeringsbyggnader som den förskansat sig i. Samtidigt attackerar etniska somalier i den etiopiska provinsen Ogaden oljeinstallationer, troligen med stöd av Eritrea som 1998-2000 utkämpade ett blodigt krig med Etiopien. Konflikten kan lätt utvidgas till ett regionalt storkrig.

Det finns en föreställning i väst att "islamisterna" ska hållas borta från politiskt inflytande. Så sker i en rad länder, från Pakistan och Afghanistan till Egypten och Algeriet. Alla medel är tillåtna i kampen. Deras politiska partier förbjuds och deras ledare förföljs. Ser de ut att vinna ett val, inställs valet (Algeriet). Vinner de val, bojkottas de valda av omvärlden (Palestina). Detta trots att Turkiet visar att både demokrati och religionsfrihet kan förenas med islamistiskt styre.
Men "sekulära demokratier" kan inte tvingas på människor. Även muslimer måste ha rätt att välja politiskt system. Förnekar vi dem den rätten, förlorar vi kampen mot terrorismen. Invasionen av Somalia är ett nytt allvarligt misstag som vi en dag alla får betala. Men det högsta priset betalas av somalierna som nu står inför en ny humanitär katastrof.
Läs mer om