Vårt öppna brev från Synskadades Riksförbund om brister i färdtjänsten bemöttes med att jag i egenskap av vice ordförande i Synskadades Riksförbunds lokalavdelning i Norrköping blev inbjuden att direkt framföra våra åsikter på Tekniska kontoret.
De avslutade vårt möte med frågan om vi ville ha svar och det ville vi naturligtvis och det på E-post så vi kan läsa det.
Någon av de sista dagarna i april kom då svaret. Hur en förhoppningsvis kompetent teknisk chef på tekniska kontoret kan skicka ett så otroligt dumt svar. Dessutom var det på svartskrift, alltså svaret kom i form av ett vanligt brev som för oss är ett media som inte alla kan läsa. Tekniska kontoret har tydligen missat vad föreningen SRF står för.
Tekniska chefen på Tekniska kontoret Leif Lindberg skriver att de t ex inte kan chansa med färdtjänstfordonen ifall de skulle fastna bland, som han skriver, "grävskopor och lyftkranar". Vi gravt synskadade ska alltså klara att helt själva gå från Café Vetekornet och det ska vi göra bland grävskopor och lyftkranar. Det vill till att vara modig om man är gravt synskadad. Tekniska kontorets synsätt förvånar i och för sig inte.
Jag var där i ett annat ärende för några år sedan och då fick jag veta att blindhet är varken rörelse- eller funktionshinder i sig. Konstig definition för mig som lever som gravt synskadad varje dag. Visst man dör inte av att vara blind men det är väldigt opraktiskt! Leif Lindberg säger också att om man ska ha ledsagning så måste man ha tillstånd för det, men här blir det ju moment 22 eftersom det är Tekniska kontoret som beviljar dessa tillstånd om att få ha med sig en ledsagare i bilen. Eftersom Norrköpings kommun och Tekniska kontoret inte beviljar tillstånd för enbart gravt synskadade så funkar inte det svaret heller.
Det är konstigt att de stora varuhusen Spiralen och Linden har sina varuintag precis vid apoteket Hjorten och de bilarna kommer uppenbarligen fram. Att det skulle gå åt flera fordon bara för att vi skulle behöva ha ledsagning vid sådana här tillfällen är befängt. Att sitta och åka ensam med en chaufför i en stor färdtjänstbuss drar tydligen inte på resurserna. Vore det inte bättre att använda rätt fordon till rätt tillfälle. Leif Lindberg påstår också att färdtjänstchaufförerna får utbildning i kommunens regi, men då måste vi envist hävda att den utbildningen måste vara väldigt undermålig och borde gå att väsentligt förbättra. Dessutom borde de som ska köra färdtjänst kunna visa upp ett godkänt prov på vilken kompetens som finns.
Det finns jättebra chaufförer också ska tilläggas, men det är i alla fall inte Tekniska kontorets förtjänst. Vi ska ju jämställa färdtjänsten med kollektivtrafiken, varför görs inte det då? Kontentan av dessa möten och artiklar är ju noll och intet från Tekniska kontorets sida. Man kan ju lika gärna hälla vatten på en gås för det har ju samma effekt, skulle jag tro.