Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Småaktigt att kräva Carlssons avgång

Inge Carlsson har valt att lämna alla sina politiska uppdrag i Finspångspolitiken. Den utlösande faktorn var en incident på fullmäktigemötet i Finspång förra onsdagen.

Foto:

Norrköping2005-10-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Politikerna behandlade en gammal surdeg - valkretsindelning och antalet ledamöter i fullmäktige - som från och till har diskuterats allt sedan Rejmyre och Hällestad gick upp i Finspångs kommun. Vid det tillfället bestämdes att politikerna skulle väljas i två valkretsar samt att fullmäktige skulle bestå av 51 ledamöter.
Inge Carlsson ledde mötet i sin egenskap av ordförande i fullmäktige. Ordföranden skall inte normalt delta i debatterna utan koncentrera sig på att leda mötena.
På ordföranden vilar det yttersta ansvaret för att politikernas förhandlingar och beslut är förenliga med kommunallagen.
Genom sitt uppdrag som ordförande för kommunens politiskt valda demokratiutskott blev dock Inge Carlsson indragen i diskussionen om valkretsarna. Vid ett tidigare tillfälle har nämligen demokratiutskottet föreslagit reformer som innebär att Finspångs politiker i framtiden skall väljas i en gemensam valkrets istället för som idag i två. Utskottet föreslog också att banta bort fyra politiker från fullmäktige.

Mot denna bakgrund ställde en ledamot från vänsterpartiet frågor till Inge Carlsson under mötet. Som alltid under sådana här debatter försöker de som upplever att de missgynnas av förändringar i valsystemet, anklaga den andra sidan för att vara tvivelaktiga demokrater. Politikernas numerär och metoden att välja dem har viss betydelse för hur små och stora partier kan tänkas hävda sig i de allmänna valen. Därför utgör alltid frågor om valkretsindelningar och antalet politiker heta debattämnen på politikens mer interna slagfält.

I Finspång förra onsdagskvällen blev det riktigt hett. Timmen var sen, mötet hade varit långt och segt. Inge Carlsson surnade väl helt enkelt till på vänsterpartistens frågor och inlägg. Han fällde sålunda några mindre smickrande kommentarer om kommunisternas historiska förhållande till demokratin. Kanske svor han också. Sådant händer nämligen då och då även på fullmäktigemöten. När han sansat sig bad han om ursäkt för sitt ordval.

<B>Tre borgerliga gruppledare krävde emellertid hans avgång. Några sådana krav restes dock inte från vänsterpartiet, kristdemokraterna och socialdemokraterna. Inge Carlsson hade därför en majoritet bakom sig för att stanna kvar i politiken.
Han valde ändå att stiga av.</B>

Jag respekterar självfallet hans beslut. Förmodligen hade han hur som helst inte kandiderat till några uppdrag till nästa mandatperiod. Men nog tycker jag att det är småaktigt av de tre borgerliga gruppledarna att ställa till ett sådant stort hallå för några griniga och förflugna ord av Carlsson på ett offentligt möte en mörk onsdagskväll i Finspång.

Hade han istället slängt ur sig några beska kommentarer när han trodde att telefonluren var pålagd eller kameran var avstängd hade förmodligen hans lycka i stället varit gjord.