Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Små föreningar är inga banditer

Vi fördömer de som utnyttjar systemet för egen vinnings skull. De både lurar deltagarna och får det att framstå som att alla som tar emot fas 3-placeringar är banditer. Men det är inte de små ideella föreningarna som missköter sig.

Norrköping2011-05-11 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya riktlinjer från Arbetsförmedlingen hindrar föreningar inom social ekonomi att ta emot långtidsarbetslösa inom fas 3. Kan regeringen och ansvariga myndigheter verkligen acceptera en sådan effekt? Vi har med intresse följt den mediegranskning och debatt som förs kring fas 3. Nu kan vi inte vara tysta längre!

Vi fördömer de som utnyttjar systemet för egen vinnings skull. De både lurar deltagarna och får det att framstå som att alla som tar emot fas 3-placeringar är banditer. Men det är inte de små ideella föreningarna som missköter sig.

Debatt
Tvärtom har vi många exempel på hur små ideella föreningar erbjuder en god social miljö och skapar möjligheter för långtidsarbetslösa att få nya arbetsreferenser. Hela Sverige ska leva, Coompanion och Civilförsvarsförbundet driver ett kompetensutvecklingsprojekt för föreningar för att de ska bli bra så kallade anordnare inom fas 3. Huvudsyftet är att ge långtidsarbetslösa en meningsfull sysselsättning som förhoppningsvis kan leda till anställning.

Den sociala ekonomin består av föreningar med eller utan anställda och dess betydelse för den svenska arbetsmarknaden växer. Gemensamt för dem är att medlemmarna samlas i föreningsform kring ett gemensamt engagemang eller värdegrund, ofta med sociala mervärden. Ensamhet och isolering följer ofta långvarig arbetslöshet vilket skapar ytterligare svårigheter för människor att komma tillbaka. Svenskt föreningsliv har under lång tid varit delaktigt i att hjälpa människor i utanförskap.

Det är därför med stor oro vi tar del av Arbetsförmedlingens nya regel, som innebär att endast föreningar med minst en anställd får ta emot fas 3-placeringar. Det betyder att antalet anordnare inom social ekonomi kommer att minska avsevärt. Många av våra föreningar bygger på ideellt arbetande medlemmar och har inga anställda. Till exempel är pigga seniorer med erfarenhet från tidigare yrkesliv en stor tillgång som handledare.

I en liten förening kan deltagaren lätt förstå verksamheten, få erfarenheter, knyta kontakter och kanske till och med utveckla nya verksamheter till gagn både för sig själv och för föreningen.

Slopa därför omedelbart kravet på att föreningar måste ha minst en anställd för att vara engagerad i fas 3. Det är ingen självklarhet för kvalitet. Ge oss istället medel och möjligheter att, i samarbete med Arbetsförmedlingen och deltagaren, ge deltagaren användbar fortbildning under arbetstiden.

Vi föreslår också utbildning av alla som vill bli anordnare. Vi har ett uppskattat kursmaterial, en modell för hur man organiserar arbetet och erfarenhet av att lära ut hur man blir en bra anordnare. Vi delar gärna med oss av detta.

Läs mer om