Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sluta blunda för att alkohol gör oss sjuka

Folkhälsominister Morgan Johansson anser inte att det är kontroversiellt att tala om riskbruk av alkohol. Väldigt många människor söker aktivt kunskap om sina alkoholvanors betydelse för hälsan. Varje månad använder t ex tusentals människor den statliga Alkoholkommitténs testmaskin på internet för att kontrollerna sin konsumtion mot möjliga hälsorisker.

Folkhälsominister Morgan Johansson har mycket att fundera över. Bland annat spritskatten och Systembolagets framtida roll. 
Foto: Scanpix

Folkhälsominister Morgan Johansson har mycket att fundera över. Bland annat spritskatten och Systembolagets framtida roll. Foto: Scanpix

Foto:

Norrköping2005-05-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Morgan Johansson tycker det är viktigt att vara pådrivande för att hälso- och sjukvården skall bli bättre på att hjälpa människor vars ohälsa kanske beror på en riskabel alkoholkonsumtion.
Nyligen fick därför det Familjemedicinska institutet nya anslag av regeringen. Pengarna - ungefär 20 miljoner kronor - ska användas för att fortsätta med utbildningsinsatser för vårdens medarbetare.

Osäkerheten som många läkare och sjuksköterskor fortfarande känner inför att ställa frågor om alkoholvanor är ett stort hinder för mer effektiva vårdinsatser.

<B>Ett ökat samarbete mellan vården och Försäkringskassan skulle kunna leda till att människors riskbruk av alkohol identifierades tidigare än idag.</B>

Johansson nämner försöken med "finansiell samordning" som pågår på många platser i landet. I dessa verksamheter underlättas samarbetet mellan statliga, regionala och lokala myndigheter. Morgan Johansson säger att han vill fundera vidare på om och på vilket sätt dessa samarbetsformer skulle kunna användas för att minska riskbruk av alkohol och andra livsstilssjukdomar.
Han sliter dessutom just nu med frågan om de framtida alkoholskatterna. Till hösten planerar han att föreslå riksdagen att alkoholskatten sänks på sprit. En sänkning med 40 procent skulle kosta staten ungefär en miljard kronor i uteblivna intäkter.
Problemet för Johansson är att bilda en majoritet som också är beredd att finansiera skattebortfallet. Syftet med skattesänkningen är att långsiktigt säkra Systembolagets verksamhet. Blir spriten billigare i Sverige förväntas inhandlingsresorna till lågskatteländer att minska. Minskar spritinköpen utomlands så är förhoppningen att också inköpen av öl och vin som människor handlar samtidigt med spriten, skall minska.
Regeringen har samtidigt vidtagit en rad åtgärder som skall försvåra den illegala handeln med alkohol. Fordon som använts för införsel av olagligt såld alkohol skall t ex kunna förverkas. Polisen skall även ges rättigheter att beslagta alkohol som upptäcks i när- och servicebutiker av olika slag.

Hur det än blir med alkoholens skattesatser så bör vi räkna med att alkohol kommer att vara en fortsatt lättillgänglig vara i framtiden. För att kunna minimera alkoholens negativa effekter för hälsan och ekonomin är det oerhört viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar för stöd, rådgivning och vårdinsatser.

<B>Vi måste sluta med vårt nedärvda och moraliserande hycklande med alkoholen.</B>

Det är ingen skam att behöva ha ett handtag för att få kontroll över sitt eventuella riskbruk.
Det är inget otillbörligt rotande i privatlivet att i primärvården få svara på frågor om sina alkoholvanor.
Det är inget fel med upplysnings- och kunskapskampanjer om alkoholens risker.
Det är helt nödvändigt att de ansvariga politikerna tar till sig den nya situation som lättillgängligheten skapat.
Det är dags att sluta blunda för att alkoholen kan göra oss sjuka.
Folkbladets ledarsida har i en serie artiklar granskat riskbruket av alkohol och dess effekter för ohälsa, sjukskrivningar och förtidspensioneringar. I vår granskning har vi kunnat visa på stora brister inom flera myndigheters ansvarsområden i alkoholrelaterade ohälsofrågor. Väldigt få patienter får frågor och rådgivning om sina alkoholvanor, alkoholens påverkan på människors ohälsa/sjukskrivningar mörkas i läkarintyg och statistik och myndigheternas medarbetare får ofta otydliga uppdrag av politikerna. I dagens avslutande artikel ger folkhälsominister Morgan Johansson sitt och regeringens perspektiv på den alkoholrelaterade ohälsan.