Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Slå undan alla tankar på rekord, Tony Blair

New Labour och Tony Blair vann en historisk seger i det brittiska parlamentsvalet. Aldrig tidigare har partiet lyckats gå vinnande ut ur tre raka val. Enligt uppgifter som cirkulerar sedan länge är Blairs plan att stanna kvar på sin post i drygt två år till. Lyckas han med det slår han nämligen ännu ett rekord inom den brittiska politiken. Hans föregångare Margaret Thatcher innehade premiärministerposten i elva år. Dit har Tony Blair ett par år kvar.

Foto:

Norrköping2005-05-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Måhända och förhoppningsvis är uppgifterna om Blairs rekordjakt bara spekulationer bland sport- och tävlingsinriktade politiska journalister. Att jaga rekord är en vansklig och tveksam sysselsättning för såväl idrottare, politiker som oss vanliga dödliga. Den slitna klyschan "en match i taget" är ett slags skyddande mantra för fotbollsspelare som försöker värja sig mot tankar på hägrande och framtida segrar och guldmedaljer.

"En dag i taget" svarar kanske 100 - åringen när hon får frågor om hon tänker bli äldst i kommunen. På liknande sätt bör politiker tänka "en votering i taget" när de hetsas att slå rekord i långsittning på heta stolar.
Statsminister Göran Persson kommenterade Blairs valseger med att konstatera att Tony Blair nu är en "fri politiker". Han har redan före valet meddelat att han skall avgå före nästa val som förmodligen hålls 2009. Därmed är han i en situation som påminner om en president i USA som inleder sin andra och sista period i ämbetet.
Redan i början av juli detta år kommer vi säkerligen att få se smakprov på vad en fri och avspänd Blair vill åstadkomma i politiken under sina sista år på posten. 1 juli tar Storbritannien över ordförandeskapet i EU. Blair har då en gyllene chans att visa upp sig som en konstruktiv samarbetspolitiker i Europa. Irakkriget rev upp de gamla såren mellan Storbritannien och Tyskland/Frankrike. Som ordförande för EU har Tony Blair möjligheten att läka såren. I början av juli samlas dessutom G8 - gruppen i Glenagles i Skottland. På mötet för världens sju rikaste länder (och Ryssland) kommer Blair att lägga förslag om stora insatser mot fattigdomen i Afrika och om att länderna skall ta ökat ansvar i klimatpolitiska frågor. På båda dessa områden kommer han att möta motstånd från USA och president Bush.
Utöver att Tony Blair har en stark position i sakfrågorna så skall man inte underskatta betydelsen av att USA och Storbritannien står på olika sidor i en konflikt.
Så slå undan alla tankar på rekord Tony Blair. Satsa istället krutet på att åstadkomma goda resultat i varje sakfråga för sig. På så sätt kanske rekordet kommer av sig självt.