Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolor är inte som falukorv

Foto: Mikko Lehtimäki / SCANPIX

Norrköping2010-12-18 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagarna har en undersökning publicerats om hur bra eller dåliga skolelevers kunskaper är i olika länder. Pisa - undersökningen heter den. Sverige kommer långt ner på listan. Finland ligger i topp.

I Finland finns inga friskolor.

Att friskolor leder till ett mer segregerat samhälle är ställt utom allt tvivel. Välutbildade föräldrar sätter sina i regel begåvade barn i skol-
or med andra välutbildade föräldrars begåvade barn.

Att de borgerliga vill ha denna utveckling är inget att förvånas över. Mer förvånande är det att så många friskolekramare finns inom socialdemokratin. Widar på Folkbladet exempelvis. Han menar att det inte är friskolornas fel att svenska elever kommer så långt ner på listan. - " Skolvalet är inte problemet. Problemet är att eleverna har för dåliga skolor att välja emellan" -, skriver han i FB den 9/12. Men, Widar, det var ju själva grundtanken med friskolorna. Genom den saliggörande konkurrensen, skolor emellan, skulle de bästa skolorna utkristalliseras. Vad ska vi med friskolor till om de inte kan bidra till att höja den generella kunskapsnivån ?

Det är kanske inte samma sak att välja skola för sina barn som att välja falukorv i mataffären. Marknadsliberalismen har sina begränsningar. Skolan är ett för viktigt samhällsområde för att släppa fritt fram för spekulativa riskkapitalister att köra runt ett tag innan vinsterna, baserade på våra skattepengar, placeras i något skatteparadis.

Läs mer om