Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolledarna i centrum

Kommunalrådet Li Teske (s) utesluter inte tvångsförvaltning av de skolor som inte klarar budgeten.  
Foto: Janne Forsby

Kommunalrådet Li Teske (s) utesluter inte tvångsförvaltning av de skolor som inte klarar budgeten. Foto: Janne Forsby

Foto:

Norrköping2005-04-25 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Flera av Norrköpings skolor drivs med återkommande och stora underskott. Orsakerna till underskotten varierar mellan skolorna. Men faktum kvarstår. Skolcheferna/rektorerna har inte klarat av att driva verksamheten inom den budget som ägarna - Norrköpings kommun -fastställt. Kommunalrådet Li Teske sätter nu fokus på ledarskapet inom skolan. Det gör hon rätt i.

Budgeten är politiskt fastställd. Det står givetvis var och en fritt att ha åsikter om huruvida budgeten är för snålt tilltagen. Men detta är en politisk fråga som ytterst avgörs av väljare och valda politiker. De som arbetar som ansvariga skolchefer/rektorer i Norrköpings skolor idag har accepterat att driva sina skolor under de ekonomiska betingelser som givits. Saker och ting kan givetvis inträffa på enskilda skolor som gör det omöjligt att varje år klara budgetmålen. Men upprepade och stora underskott måste naturligtvis åtgärdas.

Frågan bör också ställas om vilket utrymme skolcheferna har att utöva ledarskap på sina respektive skolor. Har de t ex möjlighet att likt andra mindre företag anpassa sina lokaler och antal medarbetare i linje med upp- och nedgångar i elevtillströmningen? Har de en intäktssida som består av ett anslag per elev som valt till deras skola, eller får de istället anslag för att täcka sina kostnader?
Finansieringssystemet är viktigt för skolchefernas möjlighet att ta ansvar för budgeten. En modell där intäkterna följer antalet elever och där ledningen på varje skola har friheten och ansvaret att anpassa utgifterna till intäkterna, är definitivt att föredra. Det är egentligen först med sådana finansieringsmodeller som ansvaret verkligen hamnar där det hör hemma - ute på varje skola.

Li Teske har antytt att det kan bli nödvändigt med ?tvångsförvaltning" av enskilda skolor.
Sådana åtgärder kan dessvärre behövas i svåra och akuta situationer. För att skapa ett mer uthålligt och långsiktigt ledarskap ute på skolorna bör Teske främst inrikta sig på andra insatser.
Skall chefer klandras för bristande ekonomisk styrning så måste de givetvis arbeta i en miljö där de verkligen har ansvaret för intäkter och utgifter på sina skolor.
Läs mer om