Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

(S)kakigt

Socialdemokraterna i Norrköping (här kommunalråden Rita Eklund, Mattias Ottosson och Eva Andersson) bör gå vänstern till mötes inför valet, skriver Widar Andersson. Foto: Robert Svensson

Socialdemokraterna i Norrköping (här kommunalråden Rita Eklund, Mattias Ottosson och Eva Andersson) bör gå vänstern till mötes inför valet, skriver Widar Andersson. Foto: Robert Svensson

Foto:

Norrköping2005-11-09 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Socialdemokraterna i Norrköping regerar med en mycket knapp majoritet. I den vardagliga kommunala lunken är inte detta något större problem. Tvärtom kan det ofta vara en fördel för det regerande partiets vitalitet att då och då behöva anpassa sina förslag till andra partiers viljor och uppfattningar. Beslutet om kommunens budget bör dock inte antas med hoppande majoriteter. Budgeten är ett centralt styrdokument för det kommunalpolitiska arbetets prioriteringar och ambitioner.

Ledare
Vänsterpartiet har sju mandat i fullmäktige. Partiet står utanför de båda blockens budgetförslag. De har därför en möjlighet att agera vågmästare när fullmäktige senare i år skall klubba budgeten. Den borgerliga gruppen har enats om en budget som ligger klart till mitten om moderaternas vänsterflank. Moderaterna har fått offra de konkreta skattesänkningskraven på alliansbyggandets altare. Teoretiskt, möjligen också praktiskt, är det därför tänkbart att vänsterpartiet kan gå tillsammans med borgerligheten i vissa budgetbeslut. Resultatet av en budgetbehandling där majoriteten är störst för populära utgifter och minst för impopulära åtstramningar kan på sista raden bli mycket dyrt för Norrköpingsborna. Rent politiskt vore det dessutom ett svaghetstecken för socialdemokratin att gå ut i en valrörelse med ett antal voteringsförluster i budgetfrågor i bagaget.

Socialdemokraterna och dess budgetpartner miljöpartiet bör därför anstränga sig att gå vänstern till mötes där så är möjligt. Vänsterns krav på likabehandling av alla barnfamiljer när barnbidragshöjningen börjar betalas ut i december borde t ex kunna hörsammas med glädje.
Fattiga barnfamiljer som lever på socialbidrag bör precis som alla andra få tillgodoräkna sig höjningen av barnbidraget. Kommunens hittillsvarande inställning är att man skall minska socialbidraget med samma antal kronor som höjningen av barnbidraget innebär. Självfallet finns det hyfsade argument för en sådan hållning. Om socialbidraget förblir oförändrat även när familjens inkomster förbättras, finns det t ex risker för en olycklig tillvänjning vid bidragsförsörjningen. Rent kommunalekonomiskt kan det också vara frestande att betrakta barnbidragshöjningen som ett slags statsbidrag som minskar kommunens kostnader för socialbidrag.

Båda dessa argument försvagas emellertid betydligt när de betraktas ur ett barnperspektiv. En höjning av barnbidraget bör givetvis komma de fattigaste barnen till godo. Socialdemokraterna och miljöpartiet bör därför gå vänstern till mötes i denna fråga.
Läs mer om